Това заяви на среща с журналисти в Пентагона ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Воутъл, цитиран от Франс прес и ТАСС, предаде БТА.

На 3 октомври 2015 г. самолет АС-130 на ВВС на САЩ бомбардира болница на "Лекари без граници" в Кундуз. Убити бяха 42 души, включително 14 лекари и медицински сестри. 

"Разследването стигна до извода, че някои военнослужещи не са спазили правилата за влизане в бой и правната рамка на въоръжените конфликти. Разследването обаче не е стигнало до извода, че тези грешки съставляват военно престъпление", каза Воутъл.

По думите му понятието "военно престъпление" засяга съзнателни действия, целенасочена стрелба по цивилни или по защитени места или обекти.

"Разследването установи, че случилото се е резултат от комбинация от човешки грешки, неправилни процедури, технически повреди и че никой от военнослужещите не е знаел, че се нанася удар по болница", настоя генералът.

Той уточни, че болницата е била объркана с друга сграда, в която е имало бойци на талибаните.

Воутъл съобщи, че 16 американски военнослужещи са наказани във връзка с бомбардирането на болницата в Кундуз, но не оповести имената и чиновете им. По думите му те са подложени на дисциплинарни наказания, някои са отстранени от длъжност или са понижени в чин. Никой от тях обаче не е даден на военен съд поради извода на разследването, че няма извършено престъпление.

"Лекари без граници" още през октомври отхвърли твърдението на Пентагона, че ударът е резултат от човешка грешка и настоява за международно разследване.

Оцелели и роднини на загинали при въздушния удар над болницата в Кундуз изразиха днес огромното си възмущение, че виновниците няма да бъдат подведени под отговорност и настояха а справедливост, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Барак Обама вече се извини за случилото се, но го нарече "трагичен инцидент".