Това заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.. Обама се срещна с войници на Коледа в базата на морската пехота в Хавай. Това е ежегодна традиция за Обама по време на семейните ваканции на острова.

САЩ водиха война в Афганистан повече от 13 години. Тази година е важна, защото бойната мисия на САЩ в Афганистан приключва следващата седмица. САЩ са в по-голяма безопасност, а от Афганистан никога повече няма да се извършват терористични нападения, каза още Обама на срещата си с войниците.

Според Обама пред американската армия остават предизвикателства в горещи точки като Ирак и Западна Африка, но светът като цяло е по-добро и по-безопасно място, благодарение на армията на САЩ. Американците и техният президент не могат да бъдат по-благодарни, подчерта още държавният глава.

Около 2 200 американски войници бяха убити в Афганистан през последните 13 години, а войната струва на САЩ един трилион долара. Още 100 милиарда бяха похарчени за възстановяване на страната. Жертвите сред афганистанската армия за 2014 г. са около 5 хиляди, а сред мирното население са на път да достигнат 10 хиляди.