"Приветствам новия, основан на конкретните условия подход на президента Тръмп към Афганистан и региона", заяви Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите му съюзниците от НАТО и партньорите вече са поели ангажимент за увеличаване на нашето присъствие в Афганистан".

По време на кампанията си за президентските избори в САЩ миналата година Тръмп обеща бързо изтегляне от Афганистан. Вчера обаче той промени курса и обеща засилена военна кампания срещу талибанските бунтовници.

Пред нацията Тръмп представи новата стратегия за Афганистан >>

"НАТО остава напълно ангажирана с Афганистан и аз с нетърпение очаквам да обсъдим пътя напред с министъра (на отбраната на САЩ Джеймс) Матис и нашите съюзници и международни партньори", заяви Столтенберг.

Той призова афганистанците да работят за политическо уреждане и прикани страните в региона да направят всичко възможно, за да затворят убежищата за екстремистките групи.

"Нашата цел продължава да е да гарантираме, че Афганистан никога повече няма да стане безопасно убежище за терористи, които да нападат собствените ни страни", каза Столтенберг.

Талибаните: Афганистан може да е новото гробище за САЩ >>


В същото време Германия силно охлади шефа на НАТО. Това бе и очаквано, тъй като там предстоят избори и никой не иска да се ангажира с тази рискована кампания.

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен приветства обещанието на Тръмп да продължи мисията на Съединените щати в Афганистан, но даде да се разбере, че Германия няма да бъде сред първите страни, които ще изпратят повече войски.

"Миналата година увеличихме числеността на контингента си с 18 на сто, докато останалите съкращаваха своите", подчерта тя по време на посещение в база за подводници в Северна Германия.

"Не се виждаме в челната редица на тези, които трябва да бъдат помолени за повече войници", добави Фон дер Лайен.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън приветства ангажимента на Тръмп да засили военната кампания срещу талибаните в Афганистан. През юни Великобритания заедно с други европейски съюзници обеща още войски в подкрепа на афганистанската армия.

Афганистанският президент Ашраф Гани каза, че е благодарен на Тръмп за ангажимента му да остави американските войски във войната срещу талибаните.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис вече каза, че американските военни в Афганистан ще бъда подсилени. Според високопоставени представители на Белия дом Тръмп е разрешил на Пентагона да разположи до 3900 допълнителни военни в Афганистан.

Китай защити своя съюзник Пакистан, след като Тръмп каза, че САЩ повече не могат да мълчат за "безопасните убежища" за бойци на пакистанска територия, и предупреди Исламабад, че може да загуби много, ако продължава да приютява терористи.

Говорителка на китайското външно министерство заяви, че Пакистан е на фронтовата линия в борбата с тероризма, като е правил "големи жертви" и е давал "важен принос" в тази насока.

Представител на руското външно министерство каза, че Москва не вярва, че новата стратегия на Тръмп за Афганистан ще доведе до значителни положителни промени в страната.