Лидерът на афганистанските талибани Маулви Хайбатула Ахунзада заяви, че планираното увеличаване на броя на войниците на САЩ в Афганистан няма да сложи край на продължителната война в страната и обеща да се бори до пълно изтегляне на войските на НАТО от Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В средата на месеца САЩ обявиха, че ще изпратят още 4000 американски военни в Афганистан.

Изявленията на Ахунзада бяха включени в посланието, което талибаните отправят всяка година преди мюсюлманския празник Айд ал Фитр, за да привличат последователи.

В посланието тази година Ахунзада изглежда втвърдява позицията си, заявявайки, че афганистанското правителство е прекалено корумпирано и трябва да си отиде. Той предупреждава и за опасност от нова гражданска война в Кабул, подобна на сблъсъците през 1992 г., когато муджахидински групи прогониха комунистическото правителство на Афганистан и обърнаха оръжията си едни срещу други.

В този конфликт загинаха над 50 000 мирни граждани и се зароди талибанското движение.

"Ако мислите, че можете да пречупите решимостта ни с вашето военно присъствие и изпращането на повече войски, правите грешка", се казва в посланието на Ахунзада, прочетено на английски.

"Американците трябва да разберат, че продължаването на войната в Афганистан и засилването на бомбардировките никога няма да ги доведат до успех. Афганистанците не са народ, който би се преклонил пред някого", подчертава талибанският лидер, цитиран от ДПА.

Ахунзада освен това заявява, че международната подкрепа за талибаните нараства и "водещи сили признават ефективността, легитимността и успеха им". Това е очевиден намек за съобщенията за отправените от Китай и Русия предложения за преговори с талибаните на фона на опасенията за поява на клон на "Ислямска държава" в Афганистан, отбелязва АП. Клонът на ИД е базиран в източната афганистанска провинция Нангархар, но успя да извърши зрелищни атаки на други места, включително в Кабул.

Ахунзада обвини САЩ и съюзниците им, че с присъствието си дестабилизират целия регион. Той обаче им предложи конструктивни и добри отношения, ако "незаконната окупация бъде прекратена", отбелязва ДПА.

В края на посланието си талибанският лидер призова бойците си да внимават да не нараняват мирни граждани по време на операциите си.