Така той отговори на въпрос за думите на премиера за евентуално изтегляне на българския контингент от Афганистан, предаде БТА.

Преди броени дни, при представянето на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов обяви, че възможна да оттегли контингента ни от 110 души.

"Какво означава да оттеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни-членки оттеглят контингентите си - това означава разпад на държавата и най-вероятно бежанският натиск върху България ще бъде увеличен многократно", коментира министърът.
Той добави, че се търси решение за справяне по дипломатически път.

Преди дни европейските лидери са коментирали въпроса и Ненчев е убеден, че ще се намери общо решение - ЕС в цялост ще поиска подписване на споразумение за реадмисия.

Ще използваме всеки вид натиск върху афганистанското правителство, за да бъде подписано споразумението, защото действително изпълняваме там нашите ангажименти, отбеляза министърът.
Ненчев смята, че след като ЕС се ангажира, то ще бъде факт в скоро време.

По-рано днес дойде новината, че Европейският съюз е постигнал споразумение с Афганистан, с което се улеснява връщането в родината им на афганистанците, на които е било отказано убежище в ЕС.

В средата на септември пък от МВР разкриха, че по-голямата част от мигрантите, влизащи в България, вече не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак. Над 70 на сто вече са млади мъже, предимно от Афганистан.

За издръжка на българския контингент в Афганистан тази година са предвидени около 12,5 млн. лева, но по думите на министъра средствата няма да бъдат повече от 9 млн. лева.