Американското нападение срещу болницата в афганистанския град Кундуз е станало въпреки "строгите" американски процедури за избягване на подобни грешки. Това заяви в Сената на САЩ командващият американските и международните сили в Афганистан генерал Джон Кембъл, цитиран от Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

В своите показания три дни след удара по медицинското заведение, при което загинаха най-малко 22 души, Кембъл заяви, че в събота афганистанските сили са поискали въздушна подкрепа, докато са водели боеве с талибански бойци в Кундуз. Те са разговаряли с американските спецчасти на място. Американските сили от своя страна са били във връзка със самолета Ей Си 130, който е стрелял по болницата на "Лекари без граници", обясни генералът.

"За да бъдем ясни, решението за осигуряване (на въздушни удари) беше американско, взето в американската командна верига", каза Кембъл.

"Болницата бе поразена по погрешка. Никога не бихме взели умишлено на прицел защитено медицинско заведение", добави генералът.

Американското министерство на отбраната ще разследва въздушния удар по болницата в Кундуз, съобщи говорител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че президентът Барак Обама очаква да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Обама вече нарече въздушния удар по болницата "трагичен инцидент" и поднесе най-дълбоките си съболезнования на близките на жертвите.

Бомбардировката на болницата в афганистанския град Кундуз представлява атака срещу Женевската конвенция (за закрилата на гражданските лица по време на война, 12 август 1949 година - б.р.). Това заявиха днес от хуманитарната организация „Лекари без граници“ (MSF), предаде AFP, цитирана от "Фокус".

По думите на международния президент на „Лекари без граници", д-р Жоан Лю, това е „ атака не само срещу нашата болница, това е атака срещу Женевската конвенция“, която „не може да бъде толерирана“.

Организацията призова да се създаде независима мисия, която да установи фактите около американския въздушен удар срещу болницата.