По данни на телевизионния канал "Толо нюз", цитиран от ТАСС, двойният взрив бил организиран и извършен от атентатори самоубийци, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", съобщи Ройтерс, като се позовава на информационната агенция на джихадистите Амак.

"Двама бойци от "Ислямска държава" детонираха пояси с експлозиви на сборище на шиити в Кабул", съобщила агенция Амак.

Демонстрантите настояваха планиран далекопровод в страната да минава през две провинции, населявани предимно от бедното хазарейско малцинство. Хазарейците са шиити от монголски и ирански произход, които говорят на език, близък до фарси и съставляват около 9 процента от населението на Афганистан.

Снощи полицията премести камиони и контейнери, за да блокира основни пътища и да попречи на демонстрантите да стигнат до центъра на града или президентския дворец, посочва Асошиейтед прес.

Представители на най-голямото етническо малцинство в Афганистан за втори път протестират срещу новия маршрут на регионален електропровод за милиони долари.

Днес участниците скандираха лозунги срещу президента Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. "Смърт за дискриминацията" и "всички афганистанци са равни" гласяха някои от лозунгите.

Демонстрантите настояваха да бъдат спазени първоначалните планове от 2013 г. и 1222-километровият далекопровод (TUTAP), който трябва да пренася електроенергия от Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, в крайна сметка да премине през провинция Бамиан.

Афганистан изпитва отчаян недостиг на електроенергия, като под 40 процента от населението са свързани с националната мрежа, според данни на Световната банка. Близо 75 на сто от електричеството се внася.