На мача са присъствали няколкостотин души. Ранени са най-малко 70 души. Повечето от жертвите са цивилни лица, предаде БТА.

Нападението е станало в окръг Яхяхаил, в Пактика, която е погранична с Пакистан. Нападателят се е появил с мотоциклет. Той слязъл от него и се смесил с тълпата.

Насред множеството задействал носените от него експлозиви.

Властите на Пактика призоваха централното правителство в Кабул да окаже съдействие, защото може да е необходимо прехвърлянето на някои от ранените в болници в афганистанската столица.

Засега никой не е поел отговорност за атаката. Талибаните по принцип не поемат отговорност за атентати срещу цивилни. Техните привилегировани мишени са афганистанските сили за сигурност.

Последната голяма атака срещу цивилни в Афганистан беше на 15 юли, когато 40 души загинаха при взрив на кола бомба на оживен пазар в провинция Пактика.

Нападението днес идва в момент, в който бойните части на НАТО се готвят да напуснат страната и да оставят отговорността за сигурността на афганистанските сили за сигурност.

През 2015 г. в Афганистан ще останат само 12 500 чужди военни, които ще се занимават с подготовката и подпомагането на афганистанските сили за сигурност.

В събота стана ясно, че американският президент Барак Обама е подписал тайна заповед, с която разрешава по-широки военни операции на американските военни в Афганистан през 2015 г.