Това заяви в интервю за “24 часа” говорителят на джихадистката групировка “Асбат ал Ансар” шейх Абу Шариф. Той направи изявлението в лагера “Айн ал Хелуе” в Южен Ливан в присъствието на военния ръководител на групировката Абу Тарик.

"Съветвам българското правителство да се изтегли от Афганистан, преди да е станало късно", предупреди Абу Шариф.

Заканата на “Асбат ал Ансар” съвпадна по време с изказванията на военния министър Аню Ангелов, че има вариант България да изпрати боен батальон от 700 души, който да участва в операции в Афганистан. В момента там имаме малко повече от 500 души, които са само с охранителни функции на летищата в Кабул и Кандахар.

Външният министър Николай Младенов отхвърли възможността за преформулиране на мисията на българския военен контингент.
Шефът на разузнаването ген. Кирчо Киров обаче предупреди: "Трябва да сме особено бдителни при сигнал, който идва от особено екстремистка организация като тази".

По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че са взети необходимите мерки за евентуална терористична заплаха, предаде "Фокус". Цветанов посочи, че освен явните действия, тук повече е „тихата работа” на службите. „Уверявам ви, че сме предприели необходимите действия”, каза министърът.

В началото на август т.г. Холандия приключи участието си в международните сили в Афганистан. Нейният контингент от близо 2000 войници беше разположен в един от най-трудните райони - южната провинция Урузган, съобщи тогава БНТ. НАТО настояваше холандските сили да останат поне още една година. Но споровете по въпроса доведоха до падането на холандското правителство и мисията беше прекратена.

В началото на октомври италианският министър на външните работи Франко Фратини заяви, че Италия може да започне изтеглянето на контингента си от Афганистан. Рим изпрати над 3000 военни в Афганистан предимно в не много опасни провинции. Канада, Полша и Великобритания също обявиха намерението си да изтеглят контингентите си от размирната страна.

В същото време Николай Младенов и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обсъдиха в началото на месеца във Вашингтон, по думите на българския министър, "работата, която нашите смели мъже и жени вършат в Афганистан - мисия, която е от жизнено значение за сигурността". 

* "Асбат ал Ансар" е джихадистка организация, която фигурира във всички възможни списъци с терористични групи. Тя е базирана в палестински бежански лагер в Южен Ливан. Лидер на групировката е Ахмед Абделкарим ал Саади, известен още като Абу Мухджин. Той обаче е в неизвестност от години и затова организацията в Ливан се ръководи от брат му Абу Тарик.