Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение в Токио, където провежда срещи с император Акихито и премиера Шиндзо Абе, предаде агенция Анадолу ажансъ, цитирана от БНР.

Предложението от "Тошиба" идва недосредствено след като Ердоган обяви, че Турция може да се откаже от доставките на руски газ, както и да прекрати строежа на атомната електроцентрала Аккую, която е по руски проект, заради нарушенията на въздушното пространство от руските изтребители, довели до криза между Анкара и Москва.

Представителят на "Тошиба" Фужита подчертава в изявление пред агенцията, че в момента има голяма конкуренция на европейския енергиен пазар, на който Турция заема специално място.
 
"Ние искаме да бъдем част от атомните централи, които ще се построят в Турция. В момента компанията "Мицубиши" работи по проекта на бъдещата атомна електроцентрала в Синоп. Ние сме готови да се ангажираме във всеки един турски енергиен проект, ако Турция изяви желание", каза Фужита.
 
Турция има нужда от ядрена енергетика и ние сме готови да вървим по този път, който предлага големи перспективи, добави той.
 
Според японския представител, турските водни, въглищни и геотермални електроцентрали също предлагат богати възможности за инвестиране

Ердоган заяви, че Турция планира до 2023 г. да построи общо 3 атомни електроцентрали.

По време на разговорите в Токио, Турция и Япония са се договорили да засилят двустранното сътрудничество по проблема, свързан с бежанците от Сирия и Ирак. Ердоган бе удостоен с титлата почетен доктор на японския университет Васеда.