Споразумението с “Уестингхаус“ рамкира само преговорите досега за 7-ми блок в АЕЦ “Козлодуй“. Това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои. Това каза пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев.

Той беше категоричен, че нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна на държавата.

Акционерното споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост, каза Стойнев.

"До момента нямаме финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане. В този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания"
, поясни той.

Министърът в оставка обясни, че това споразумение предвижда рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство.

"Ако финансовият модел не покаже добри стойности, които да са благоприятни за българската държава, нищо няма да се случи"
, заяви Стойнев.

Драгомир Стойнев каза още, че според специалистите това е най-сигурният реактор, а "със сигурността на хората компромис не може да се прави".

По думите му това е възможно най-ниската цена за най-модерния реактор в момента и ако всички политически сили се съгласят, реакторът ще бъде готов 2022-2023 г.

Часов по-късно акционерното споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за строителството на 7-ми блок на централата беше подписано. То предвижда 70% участие за АЕЦ „Козлодуй“ и 30% за „Уестингхаус“. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара.

Изплащането на заема за новата мощност ще се извършва с парите от продажбата на електроенергия от пети, шести и седми блок на АЕЦ "Козлодуй".
Споразумението, което ще влезе в сила най-рано през октомври, трябва да докаже възможността за реализацията на проекта у нас.

Среща Стойнев - КБ

Аргументите си министърът в оставка представи по-късно и на среща с депутатите от Коалиция за България, от които беше извикан за обяснения какво споразумение ще бъде подписвано с американската компания.

Става въпрос за одобряване на досегашните стъпки, каза Стойнев пред медиите веднага след срещата. На второ място, за да се построи един реактор, ще бъдат необходими десет години, добави той.

"Ние все още нямаме най-важните неща – финансов модел, който да определи крайната цена на реактора, крайната цена на произведената енергия и кои ще бъдат банките кредитори", каза Стойнев, цитиран от БГНЕС. На трето място, нямаме договор за проектиране, за доставка на оборудване и строителство, което да има тръжни процедури, посочи енергийният министър в оставка.

"Едва когато имаме цялата рамка, ще можем да говорим за конкретни ангажименти на българската държава", категоричен бе Стойнев. По думите му, ако няма съгласие и от следващото правителство, всичко приключва.

Стойнев каза и, че най-правилното е да има много задълбочен, но и лишен от емоции и субективизъм разговор за развитието на енергетиката вътре в органите на партията – първо в Изпълнителното бюро, а после и в Националния съвет.

БСП: Правителството подписва зад гърба ни с "Уестингхаус"


Нито Изпълнителното бюро на БСП, нито парламентарната група е запозната с тематиката какво ще се подписва с "Уестингхаус" и какви ще са параметрите вътре, заяви по-рано депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков, цитиран от БГНЕС.

По думите му бързината, с която се подписва споразумението, предполага, че по този начин се изпълняват поети ангажименти, защото няма логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвиква действия.

Притеснителни за него са и приказките за съществуваща директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици.

"На практика такава директива няма, има идея за такава", категоричен бе той.

Смущаващ бил и фактът, че такъв реактор, какъвто предлага "Уестингхаус", в момента никъде в света не съществувал.

"Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за "Уестингхаус" и нямаме възможност да водим преговори", заяви Ерменков.


  КРЪСТОСАН ОГЪН: Румен Овчаров срещу Драгомир Стойнев