Швейцарците подкрепиха на референдум новата държавна стратегия в енергетиката, която предвижда постепенно отказване от ядрените централи в полза на възобновяеми енергоизточници, сочат данни за резултата, публикувани на сайта на правителството, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

За "Енергийната стратегия-2050" гласуваха 58,2 на сто от участниците в допитването (1 321 947 души), против - 41,8 на сто (949 169 души).

Срещу преминаването към възобновяеми енергоизточници се обявиха само 4 от общо 26-те кантона и полукантона - Швиц, Обвалден, Гларус и Ааргау.

"Енергийната стратегия-2050" бе разработена от правителството и одобрена миналата есен от парламента като реакция след аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г.

Швейцария няма да строи нови АЕЦ, а след известно време ще затвори и петте централи, работещи днес.

Предвижда се страната да използва в бъдеще възобновяеми източници на енергия - ВЕЦ, вятърни генератори и слънчеви инсталации, а преходът да бъде насърчен икономически от страна на държавата.

Освен това алпийската република смята чрез мерки за икономия и повишаване на ефективността да намали използването на вносни въглеводородни горива, посочва ТАСС.

Парламентът подкрепи новата стратегия, но най-голямата швейцарска партия Демократичен съюз на центъра поиска референдум по въпроса, защото смята, че прилагането на текста ще доведе до по-високи сметки и ще застраши електроснабдяването.

Според партията трансформирането на цялата енергийна система ще струва около 200 милиарда швейцарски франка (183 милиарда евро) до 2050 година. Това значи, че на четиричленно домакинство ще се падат по 3200 швейцарски франка (2900 евро) годишно допълнителни разходи за сметки и данъци.

Правителството оспорва тези изчисления и твърди, че оскъпяването за четиричленно домакинство ще бъде само 40 швейцарски франка на година.