Както вече Дир.бг съобщи, вчера бе направена първата копка на отдавна планираната турска ядрена централа "Аккую". Финансирането до 90% е на руската страна.

Очаква се централата да бъде завършена до три години и да започне да произвежда ток за турската икономика. В Египет се предвижда строителството на четирите блока от АЕЦ "Дабаа" да завърши до 2028-2029 година при обем на финансиране до 21 милиарда долара, съобщи пред журналисти в Кайро ръководителят на Росатом Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че в основата на споразумението за изграждане на централата и международния кредит е заложено, че 85 процента от финансирането на строителството ще бъде с руски кредит, а останалите 15 на сто ще бъдат осигурени от египетската страна.

Актовете за начало на работа по главния договор за построяване на АЕЦ "Дабаа" в Египет и договора за доставка на ядрено горива за тази централа бяха подписани днес в Кайро в присъствието на президентите на двете страни Владимир Путин и Абдел Фатах ас Сиси.

Сега на дневен ред е атомната централа на България в Белене, твърдят експерти.

Тук схемата също може да е с финансиране от руска страна с кредит, а държавното участие на България да е в рамките на 10-15%. Решение за това все още не е взето, налице са само предложения от ниво ръководство на "Росатом". Евентуално развитие на казуса "Белене" можем да очакваме догодина.