Протоколът за извършените дейности по обследване на възможностите за удължаване срока за работа на блока до 60 години бе подписан от генералния директор на "Росатом Сервис" Евгени Салков и изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев, предаде БТА.

На подписването присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров, както и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

В документите е записано, че резултатите от проведените в рамките на проекта изследвания показват, че оборудването, строителните конструкции и системи се намират в работоспособно състояние и могат безопасно да бъдат експлоатирани до 2047 г.

Срокът на експлоатация на 5-и блок изтича през ноември 2017 година, но Агенцията за ядрено регулиране може да издаде лиценз за удължаване на срока на експлоатация за 10 години.

Петкова посочи, че за българското правителство работата по удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет. Тя изрази задоволство, че този приоритет се изпълнява в срок и в пълен обем.

Успяхме да изпълним удължаването на експлоатацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в рамките на сроковете и дейностите, които бяхме определили, каза още министърът на енергетиката, цитиран от "Фокус".

Дъщерните дружества на руската държавна корпорация „Росатом” са основни изпълнители на модернизацията.

Паралелно с удължаването на живота на 5-и блок централата работи и по модернизацията на 6-и. Цялата стойност на проекта е 360 млн. евро, като 120 млн. евро от тях ще бъдат използвани за увеличаване на мощността на двата реактора до 104%.

АЕЦ „Козлодуй“ осигурява 33% от произведената електрическа енергия в България.