Това съобщи в интервю за тв канала "Франс-2" Жан-Бернар Леви - шеф на корпорацията ЕДФ ("Електрисите дьо Франс") - основния оператор на френските АЕЦ. В съобщението, цитирано от ТАСС и NOVA TV, се казва, че същият режим е въведен и на останалите обекти на електрическата компания.

"Електрисите дьо Франс" заедно с полицията и жандармерията прави системни проверки на лицата, които имат достъп до АЕЦ. Всяка година се провеждат не по-малко от 100 000 проверки, засягащи както служителите в самите АЕЦ, така и в свързаните с тях предприятия", посочва Леви.

Металодетектори за експреса "Талис"

На гарите в Париж и Лил до 20 декември ще бъдат инсталирани металодетектори за контрол на пътниците на международния експресен влак "Талис", съобщи Франс прес, цитирайки френската министърка на екологията Сеголен Роаял, която отговаря и за транспорта.

Тя добави, че аналогична мярка ще бъде предприета и в Брюксел, Амстердам и Кьолн, вързани от високоскоростния влак.

Преди месеци именно в "Талис" бе осуетен опит за атентат след намесата на пътуващи във влака американски войници, които успяха да обезвредят въоръжен мъж, опитал се да предприеме терористична атака.

Миналата седмица френският парламент одобри удължаването на извънредното положение, което бе въведено след атентатите в Париж на 13 ноември с 3 месеца - до 25 февруари 2016 г.