Нивото на радиация във въздуха в района на АЕЦ "Фукушима-1" , която пострада от мощното земетресение в Япония, се увеличи многократно след взрива във втори реактор в 6.10 ч. местно време.

Взривът във втори блок на АЕЦ "Фукушима-1" вероятно е повредил първичната защитна обвивка на реактора, се казва в съобщение на Международната агенция по атомната енергия (МААЕ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Експлозията във втори блок "може да е накърнила целостта на първичната защитна обвивка".

Според "Гардиън" е възможно изтичане на радиоактивна вода. По последни данни горивните пръти са частично оголени и нивото на охлаждащата вода отново спада.

Пожар избухна на площадката за отработено ядрено гориво на 4-и реактор, който е довел до изтичане на радиация. МААЕ потвърди съобщенията на японски източници, че в района на горящия реактор е измерена радиация с интензивност 400 милисиверта в час.
Според агенцията интензивността на нормалния радиационен фонд е около 3 милисиверта на година.
"Японските власти ни информираха, че по всяка вероятност пожарът е бил предизвикан от експлозия на водород", се казва в цитираното от Ройтерс съобщение на МААЕ, предаде БТА.

Същевременно МААЕ обяви, че първичните защитни обвивки на блокове 1 и 3, където преди няколко дни се стигна до взривове, изглеждат неповредени.

По-късно бе съобщено, че нивото на радиацията в района е спаднало 20 пъти през последните шест часа, съобщи Франс прес, като се позова на секретаря на японското правителство Юкио Едано. По мнението на експерти бързото отслабване на радиацията е признак, че в атмосферата са били изхвърлени радиоактивни частици при вчерашния взрив в зданието на трети реактор, а не при пожара, обхванал и хранилището за отработено гориво.
Едано добавил, че възникват нови опасения заради лекото повишаване на температурата на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ Фукушима-1.

Около 50 работници останаха на място, за да овладеят аварията с риск за живота си. Няма опасност за България.

Властите разшириха зоната за евакуация, след като вчера вече бяха евакуирани повече от 185 000 души. Хората в застрашените райони са посъветвани да не обличат дрехи, които са се изсушавали на открито.

Премиерът Наото Кан предупреди всички в радиус от 30 километра от "Фукушима - 1" да не напускат домовете си.
Той настоя хората, които не са изпълнили нареждането да се евакуират от 20-километровата зона за евакуация, да го направят, а хората в радиус от 30 километра от АЕЦ "Фукушима 1" да не излизат от домовете си.
Премиерът е призовал чрез sms-и гражданите да пестят енергия.
Едночасов престой в района се равнява на 8 пъти дозата, която човек обикновено получава в рамките на една година, съобщи БНТ. Забранени са полетите над зона с радиус от 30 км от Фукушима.

Акциите на Токийската борса паднаха с рекордните 10.55%.

Заради авариите в японските електоцентрали Малайзия и Сингапур въведоха задължителни проверки за радиация на всички хранителни стоки и напитки, пристигащи от Япония, предаде ИТАР-ТАСС. През особено внимателни проверки ще преминават пресните продукти - месо, риба, плодове и зеленчуци.

Европейската комисия свика днес извънредна среща на министрите на енергетиката за анализ на последиците от авариите в японски АЕЦ
В срещата ще участват и представители на националните ядрени агенции на страните от ЕС, енергийни компании и оператори на водещи ядрени обекти.

Обобщение
АЕЦ "Фукушима" 1
Реактор 1 - избухна в събота
Реактор 3 - избухна в понеделник сутринта
Реактор 2 - избухна във вторник сутринта
Реактор 4 - Пожар във вторник

Вижте официалното съобщение.

Последна актуализация в 18.00 ч.