"Това, което предоставя 7-ми реактор, е преграда срещу нарастването на цената. Защото сте запазили ниска средната цена на тока. Не казвам, че това е източникът на енергия с най-ниска днес, а казвам, че следващите 60 години той ще осигури електроенергия, чиято цена ще бъде по-ниска от средната", посочи Родерик.

"Едно нещо е обърквало българите, този проект не наподобява проекта "Белене". "Белене" беше споразумение между държави, ние в "Уестингхаус" разгръщаме нещата на етапи, ние свършваме определена работа, след това обясняваме на клиентите какво сме открили", каза изпълнителният директор на американската корпорация, цитиран от БГНЕС.

"На всяка фаза от проекта ние елиминираме рисковете, така че да няма изненади в проекта. Ние поръчваме оборудването на много късен етап от проекта, когато разберем, че финансирането и всичко останало в проекта е готово", обясни той.

Родерик посочи, че преговорите до този момент са били свързани с определянето на стратегически инвеститор. "Уестингхаус" се съгласи да участва с 30% в проектната компания, за да изпълни нуждата от производство на електроенергия.

"Във фазата, в която се намираме в момента, ние постигнахме споразумение за цената при определени условия. Някои от тези условия са намиране на финансиране, лицензиране на реактора", подчерта Дани Родерик.

Той обясни, че поради начина на структуриране на финансирането, България ще започне да плаща заема, чак когато блокът бъде пуснат в търговска експлоатация.

"Когато блокът заработи, той започва да продава ток и да си изплаща вложените средства. Мисля, че е много важно да се каже, че заемът е за срок от 18 години след пускането на блока в експлоатация и това ще разпределя плащания през годините" посочи Родерик.