Основното, което българското правителство иска, за да бъде реализиран проектът "7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", е "Уестингхаус" да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод проекта за "7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", цитирана от БТА, след като откри Международна конференция в София на тема ядрена енергетика.

Помолили сме нашите партньори от "Уестингхаус" тяхното участие в проекта да бъде с 49% със съответстващото на това финансиране, посочи министърът на енергетиката.

На въпрос откъде страната ни ще намери пари, за да финансира своя дял от 51 процента, Петкова каза, че трябва да изчакаме и да видим как ще се развият преговорите с "Уестингхаус".

Водещо искане на България е да не се изискват държавни гаранции и осигуряването на финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни, отбеляза Петкова.

В подписаното акционерно споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Министър Петкова припомни, че подписаното в последните дни на предишното правителство акционерно споразумение за 7-ми блок е под условие и трябва да бъде потвърдено от сегашното правителство.

Крайният срок за това е 31 март, дотогава продължаваме да водим разговори с "Уестингхаус", каза Петкова.

В компанията са запознати с нашите искания, надявам се съвсем скоро да имаме техния отговор, добави тя.

Още миналия август от „Уестингхаус” заявиха, че изграждането на 7-ми блок не изисква инвестиции и гаранции от страна на централата или държавата.

Ядрени приоритети в енергетиката

Основен приоритет на правителството в областта на ядрената енергетика е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и този процес върви по график, подчерта Теменужка Петкова на форума.

Валентин Николов - заместник-председател на комисията по енергетика в НС, каза на форума, че според ядрената стратегия до 2020 г., приета през 2010 г., България е трябвало да изгради 2000 мегавата нови ядрени мощности.

Вече е ясно, че това няма как да се случи до 2020 г. поради финансови и икономически причини, посочи Николов. Според него обаче съществуват варианти, по които 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" би могъл да бъде изграден.

Заради кризата цените на електроенергията се върнаха на нива 70 лв. на мегаватчас, което не е привлекателна цена за ядрени проекти, коментира Николов.

По думите му обаче, ако се удължи животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и те запазят ниските си цени на произведената енергия, би могло техните цени да се миксират с цената на енергията от 7-ми блок и така тя да бъде конкурентна на пазара.

Цената на електроенергията от седми блок на АЕЦ “Козлодуй“ може да бъде 75 долара на мегаватчас, заявиха неотдавна от "Уестингхаус".