В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Ядреният реактор на "Уестингхаус" "Р1000" беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг.

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта за никоя от страните. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, предаде БТА, като се позова на съобщение на "Уестингхаус".

Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, съобщиха от пресцентъра на АЕЦ „Козлодуй“.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.

Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер.

Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.

Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.

В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг.

САЩ: Споразумението е пример за партньорство

Днешното споразумение между атомна електроцентрала "Козлодуй" и "Уестингхаус" е пример за международно партньорство, което допринася за важните интереси и на България и на САЩ.

Това каза американският Секретар по енергетиката д-р Ърнест Мониз, цитиран от американското посолство у нас.

"Изграждането на реактора AP1000 ще предостави най-новата американска технология, което ще допринесе за енергийната сигурност на България и опазването на околната среда"
, добави Мониз.

БСП привика Стойнев

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев беше извикан от парламентарната група на БСП, за да обясни какво споразумението е подписано с американската компания.

Атанас Мерджанов посочи, че въпросът с подписаното споразумение ще бъде обсъден на заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП. Там ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро на партията, което ще се състои на 8 август, обясни председателят на ПГ на КБ.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За договора с "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"