Той направи тази декларация след първото заседание на комисията за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене".
Заседанието се проведе при закрити врата.

Попитан дали комисията ще работи съвместно с прокуратурата, Валери Симеонов обясни, че тя не им е подчинена, предаде "Фокус".

„Прокуратурата си има свой план за действие, своя програма. Как да работим с нея?“, коментира той.

Симеонов подчерта, че целта на временната анкетна комисия за АЕЦ „Белене“ е да изясни обстоятелствата около проекта за атомната централа и че с разследване се занимават други органи.

Във връзка с това, че първото заседание на Комисията се проведе при закрити врата Симеонов коментира следното:

"Нямаме желание да се пречи на работата с непрекъснати камери, микрофони и въпроси и т.н. Когато е отворено за представители на пресата, за съжаление няма как да го затворим, и за НПО-та и прочее, не може да се върши делова работа. Има непрекъснати обаждания, подвиквания, въпроси и отклоняване на темата".

Той уточни, че няма нищо секретно и че протоколите от заседанията са открити.

Симеонов обясни, че решението за закриване на заседанието на комисията е било колективно. Той допълни, че Комисията ще работи по задачите, които ѝ е заложило Народното събрание.

„Поискали сме четири пакета документи: първият междинен доклад под председателството на Червенкондев", каза Симеонов и добави, че са поискани и докладите на Агенцията за държавна и финансова инспекция и споразуменията,  от 2004 до 2010 г., подписвани между българската и руската страна от 2004 до 2010 г.

Всички сключени споразумения ще ги изискаме, категоричен е Симеонов, уточнявайки, че има информация, че те са 14 или по-малко на брой.

„Много сме притеснени да говорим за срокове. Като гледаме обема на информация, като гледаме, че сме в изборен период, като гледаме какви празници се задават за декември, малко трудно ще влезем в трите месеца“, коментира Валери Симеонов.

Следващото заседание на комисията ще е на 16 ноември, тъй като е взето решение покрай изборите и балотажите да няма заседания.

По-рано днес председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че системната намеса на прокуратурата в предизборните кампании в България е знак за разпад на институциите.

Това е подмяна на принципа на законността от модел на обслужване на политически интереси, се казва в позицията на ДСБ. Много е важно далаверата "Белене" да бъде разследвана във всичките й измерения, посочи Радан Кънев.

ДСБ визират последното решение на прокуратурата да повдигне обвинение срещу бившия министър на енергетиката Делян Добрев за безстопанственост по отношение на сделката с АЕЦ "Белене".