Така депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров коментира решението на правителството да се откаже от изграждане на АЕЦ "Белене" и на нейно място да бъде построена газова централа. Според решението поръчаният реактор за "Белене" ще отиде като 7-ми за АЕЦ "Козлодуй".

"Бихме могли да имаме същия реактор, който трябваше да влезе в АЕЦ „Белене” в действие през 2012 г., след 10-12 години в АЕЦ „Козлодуй”. Един от важните аргументи да не се прави АЕЦ „Белене” е, че ще струва много скъпо присъединяването", каза още Димитров, цитиран от „Фокус”.
Според него и в най песимистичните оценки енергията от АЕЦ „Белене” ще бъде по-евтина от цената от въглищните централи, която всяка година се увеличава заради плащането на емисии на газовете. "Освен това реакторите в „Белене” се правят за 60 г. 20 години ние ще изплащаме скъпия кредит, но после 40 години нали ще работи на себестойност", добави ексминистърът.

"Решението на правителството е едно от фаталните за България и за българската атомна енергетика. В крайна сметка цената за това безотговорно решение ще платят българските данъкоплатци с по-високи цени на електроенергията, а България ще бъде изправена пред нуждата от внос на ток", коментира и лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” е изключително голямо, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз", коментира обаче съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов и препоръча парламентът да го потвърди.
Бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската старна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път”, посочи Костов и изтъкна, че е горд, че години наред единствено сините бяха срещу централата.
По думите му аргументите за решението са ясни. „Те не са ясни на крайно заслепените от възможността хора в България да спечелят определени руски комисионни”, добави той.

Още преди няколко дни лидерът на ДСБ заяви, че газова централа е един от вариантите на решение на въпроса. Тази сутрин пък Костов припомни, че още през 1991 г., по негово предложение, правителството е спряло строежа на "Белене".

"Поздравявам премиера, макар че той 2 г. и половина харчи за проекта ненужни средства", коментира пък съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде БГНЕС. "Ако това е вярно, защото имам своите съмнения все още (решението бе обявено от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов - б.р.), то това е голяма победа за СДС и коалицията", добави той.
"Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция. Това, което трябва да направи България, е да форсира изграждането на системни връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния и така ще можем да намалим цената на газа", добави лидерът на СДС.
"Това правителство и този премиер, след като признаха, че "Белене" е гьол, трябваше още 2009 г. да спрат проекта", припомни обаче Димитров.

Решението за отказ от строежа на АЕЦ "Белене" е поредното голямо предателство спрямо националния ни интерес, заяви обаче Павел Шопов от "Атака", цитиран от БТА. Според него това решение е една от най-големите грешки през последните 22 години, взето е под натиск и обслужва чужди интереси.

Диан Червенкондев от ГЕРБ заяви, че решението на правителството е да прекрати взаимоотношенията, които бяха рестартирани през 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски за изграждането на АЕЦ "Белене". Според него тогава кабинетът не е сключил договор за директно изграждане с крайна цена, а са били оставени неясни показатели, което е довело до подписване на "нови и нови споразумения".

В официално съобщение от президентството съобщиха, че държавният глава Росен Плевнелиев подкрепя решението на Министерски съвет, което "за първи път се взима прозрачно". Според него не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ “Белене”. Проектът не решава проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа, смята още президентът.

"Здравият разум победи, сега остава да се видят детайлите", коментира пък принуденият да подаде оставка министър Трайчо Трайков и добави, че е настоявал за това решение повече от година.

"След като няма да се строи допълнителна инфраструктура, няма как токът от този седми реактор да не бъде по-евтин от нова ядрена мощност", каза пред БНР изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов.

Бившия енергиен министър Румен Овчаров заяви в днешния брой на в. "Труд", че заради протакането от страна на Бойко Борисов цената на "Белене" се е увеличила с 2,3 млрд. евро. "Всеки ден от управлението на Борисов, от неговите 1000 дни, струва на България 2,3 млн. евро. За същото време това правителство плати на руснаците 350 млн. евро за “Белене” - повече, отколкото другите две  заедно", казва депутатът от БСП.

Еврокомисията
България, както всяка друга страна от ЕС, е свободна да прецени къде да изгради нов реактор или централа - в Белене, Козлодуй, или другаде на своя територия, заяви за БТА Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по
енергетиката Гюнтер Йотингер. От ЕК отбелязват, че лицензирането на проектите е отговорност на Агенцията за ядрено регулиране, съобразно принципите на европейските директиви за ядрена безопасност и управление на ядрените отпадъци.