Купуването на проекта от частен инвеститор ще реши проблема с претенциите на руската страна за дължими неустойки, смята Богомил Манчев, който е и изпълнителен директор и основен акционер в консултантската и инженерингова компания "Риск Инженеринг".

Идеята бе представена още миналата седмица на форум във Варна. Тя бе подкрепена от редица политици и бизнесмени, включително и от шефа на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, който е бивш депутат от ГЕРБ и за кратко зам.-министър на икономиката и енергетиката.

"Инвеститорът, който иска да дойде, е проверил този проект и смята, че той е целесъобразен, той има възможност да плати проекта, а държавата няма възможност да участва в него. Това не е хипотетична търговска възможност, а съвсем реална, защото има проявен интерес.
Засега обаче смятам, че не е разумно да вдигаме шум в пространството", каза експертът.

Богомил Манчев е убеден, че проектът АЕЦ "Белене" има търговска стойност и може да бъде започнат веднага, защото е извървян пътят на издаване на всички необходими разрешителни.
"Отделен от всички административни решения проектът АЕЦ "Белене" има лиценз на площадка, техническият проект е преминал всички ревизии, поръчано е оборудването с дълъг цикъл на производство и оборудването за първи блок е готово, а на втори блок - на 70 процента готово - така че проектът има търговска стойност и може да бъде продаден. Без значение какви решения взимат управляващите държавни органи, този проект има издадени лицензии, които не могат да му бъдат отнети и това има стойност. Така, ако има някой, който прояви интерес, проектът може да тутакси да тръгне отново", коментира Манчев.

На въпрос откъде е инвеститорът, той отговаря, че това ще бъде отворен консорциум. Има основен играч, който гарантира финансирането, но останалите
участници, които към момента са заявили желание, могат да се променят.

По думите на Манчев руската страна ще остане участник в консорциума.
Руснаците са изпреварили другите страни в областта на ядрената енергетика с 20 години, смята той. "Единственият недостатък на руската ядрена технология е, че няма добра електрическа част, затова водещи компании като Siemens, General Electric и други се включват като доставчици на точно тези части.

Инвеститорът ще трябва да сключи договор с НЕК като собственик на проекта и с "Атомстройекспорт", която има права върху използваната технология. Ако проектът стане частен, инвеститорът поема всички дължими по него суми. В противен случай държавата ще бъде осъдена да плаща неустойки на руската страна, защото подписаните договори трябва да се спазват, казва Богомил Манчев.

Нека първо видим детайлите по тази идея, каза пък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Твърди се, че има западен инвеститор. Ние три години търсихме западен стратегически инвеститор и такъв не се появи. Нека да видим – ако има такъв, кой е той и какво е конкретното предложение, включително финансово, коментира министърът. Според Добрев, ако имаше такъв интерес, в този период от време, в който активно е търсена реализация на проекта, той щеше да се появи.

Същевременно генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че и до ден днешен смята, че след време в България ще преосмислят оценката и отношението към проекта "Белене".
"Като професионалист мога да кажа едно – че днес няма по-рентабилен и по-готов проект за атомна централа в Европа от "Белене". Всички останали проекти за атомни централи, които днес обсъждаме ще бъдат построени след по-дълъг период от време и ще струват съответно по-скъпо", заяви Кириенко, цитиран от БГНЕС.

Проектът "Белене" бе прекратен от правителството в края на март. Според кабинета той е неефективен и провален още при стартирането му. Министрите решиха поръчаното вече оборудване да отиде за изграждане на 7-ми блок в "Козлодуй", а в "Белене" да бъде изградена газова централа. Тогава лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че именно фирмата на Богомил Манчев „Уорли Парсънс“ е усвоила 173 млн. лв. от парите за АЕЦ "Белене".