Вчера Бойко Борисов настоя за бързи наказания за престъпниците, защото хора с по 10-20 висящи дела са на свобода и продължават да крадат и дори да убиват хора.

Той обясни, че дори когато някой престъпник бъде заснет, адвокатът му успява да го освободи, след което той прави ново престъпление, за да му плати такса. В момента е златно време да си адвокат, каза още премиерът и подчерта:

"Ето сега - ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят?!".

Днес главният прокурор коментира преди заседанието на ВСС, че е невъзможно да се въведе подслушване на разговорите между адвокат и клиент в демократична държава.

"Да, знаем, че има своего рода търговия. Знаем, че в някои случаи недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата– на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система и то я блокират за сметка на справедливостта за своя лична материална изгода, но това не значи, че можем да зачеркваме изконни принципи", подчерта обаче Цацаров.

Той бе категоричен, че не може да има законови промени, които ще са в нарушение на Конституцията и с които правото на защита на хората драстично ще бъде нарушено.

Главният прокурор добави, че не иска да прехвърля топката в чужда градина, но е по-добре журналистите да питат по темата министъра на правосъдието.

Цацаров обаче даде пример, в който според него защитата злоупотребява:

"Вижте случая "АМ "Струма" (след като уби бивш легионер Емил Първанов- Ембака избяга, а адвокатът му говореше от негово име в медиите - б.р.). Нима е нормално да водим пазарлък от името на защита - ще се предаде, няма да се предаде, аз ще посреднича, аз ще говоря с полицията. Извинявайте, да вярно, функцията на адвоката е много благородна и свястна в едно нормално общество, но не е на борсов посредник. Това трябва да е много ясно в противен случай страда цялото общество".

Главният прокурор бе категоричен, че ръководството на адвокатурата трябва да се произнесе много ясно за някои "колеги", защото отдавна се дължи отговор за морала на защитата. По думите му сме свободна държава, всеки има право да ходи и да говори каквото си иска, но част от адвокатите се превърнали в телевизионни звезди.

"Дали това не е някакъв вид реклама?", попита той, цитиран от "Правен свят".