Промяната в бюджета беше одобрена със 117 гласа "за" и 61 "против". Нямаше въздържали се. От "Атака" не бяха в пленарната зала.

Преди гласуването на актуализацията от левицата поискаха думата за процедура, но председателстващият заседанието Алиосман Имамов им обясни, че нямат право на това.

След обявяването на резултата от лявата страна на залата се чуха възгласи "Горчиво".

"Наши са идеите за връщане на ДДС, за швейцарското правило, наши са идеите за надбавките, наше е правителството, както е наш Левски. Наш е Левски, но бесилото е ваше и предателят е ваш", обоснова отрицателния си вот Минчо Минчев от Коалиция за България.

Колегата му от левицата Валери Жаблянов се обърна към ДПС с думите: "Месеци водихме сериозна политическа борба, накрая ни предадохте".

ДПС стои зад кабинета до последния му ден, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев при дебатите. Той се обърна към Коалиция за България с думите, че не ДПС е бламирало коалицията, а това са направили избирателите.
"Как да продължим да управляваме при тази ситуация?", попита Цонев, цитиран от БТА.

Той заяви, че таванът на дълга трябва да бъде качен с 3.4 млрд. лв., защото за покриване на депозитите в КТБ ще са необходими минимум 1.7 млрд. лв. Те могат да бъдат взети от фискалния резерв, но той ще падне много ниско, допълни Цонев.

Янаки Стоилов отправи критики към министъра на финансите Петър Чобанов, който бе в пленарната зала. Не можахте да осигурите 25-30 млн. лв. за рестарт на "Химко" - Враца, а сега не се свените да извадите почти 3,5 млрд. и да ги харижете на кого и за какво, коментира той.
Пред кого се откупувате с тази промяна, попита Стоилов.

Искате или не искате, завършвате като последната парламентарна група, която
подкрепя това правителство, обърна се той към ГЕРБ.

Коалиция за България ще обжалва актуализацията на държавния бюджет пред Конституционния съд, обяви Мая Манлова.

След като депутатите гласуваха, че са във ваканция от 5 август, по предложение на ГЕРБ срокът между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет беше гласуван да е три дни.

Така парламентът ще заседава извънредно на 4 август от 14.00 часа. В дневния ред е второто четене на актуализацията на бюджета на НЗОК и на промяната в държавния бюджет за 2014 г.
Депутатите ще обсъдят и проекторешението, внесено от ГЕРБ, за даване на съгласие служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми.

Какво се предлага в актуализацията на държавния бюджет >>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За актулизацията на бюджета, подкрепена от ГЕРБ и ДПС