Той подчерта, че всички операции по освобождаването на град Ракка от контрола на джихадистите от "Ислямска държава" трябва да бъдат координирани с правителството в Дамаск, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джаафари говори в Женева, където започна петият кръг от междусирийските преговори за мир при посредничеството на ООН. Джаафари е и главен преговарящ от сирийското правителство.

По думите му вчера американски военни самолети са бомбардирали училище в село Мансура, западно от Ракка, убивайки 237 цивилни измежду около 500 души, бягащи от града. Джаафари не даде повече подробности.

Според Джаафари всякакво военно присъствие в Сирия без одобрението на правителството е незаконно.

"Тези, които наистина воюват срещу "Даеш" (ИД), са сирийската армия и нашите съюзници Русия и Иран", подчерта той.

САЩ изпратиха в Сирия над 700 военни съветници, морски пехотинци и рейнджъри в подкрепа на борбата срещу ИД.

Посланикът обвини страните, подкрепящи въоръжената сирийска опозиция - Великобритания, Франция, Турция и Катар, че са "спонсори на тероризма". По думите му последната офанзива на бунтовниците, особено в района на Дамаск, "има за цел да провали мирните преговори, водещи се в Женева и Астана". Въпреки това той посочи, че неговата делегация няма при никакви обстоятелства да се оттегли от преговорите.

Джаафари се срещна  в централата на ООН в Женева със специалния представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура в началото на новия преговорен кръг. По-късно днес Мистура трябва да се срещне и с главната опозиционна делегация. Надеждите за пробив в преговорите са слаби. Петият кръг, който се очаква да трае няколко дни, започва на фона на поредна ескалация на сраженията в различни точки на Сирия, този път и около Дамаск.

Двете страни в преговорите все още не се срещат лице в лице, макар че в предишния кръг присъстваха заедно на церемония в сградата на ООН.

Тогава Де Мистура успя да съгласува с преговарящите дневен ред. Той включва четири основни теми: бъдещото управление на страната, провеждането на избори, изготвянето на нова конституция и борбата с тероризма.