В официалната информация не се посочва конкретно името на Фоули, но американски официални лица са потвърдили пред Би Би Си и "Вашингтон пост", че той също е бил в групата.

"Операцията включваше въздушни и сухопътни елементи, но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на набелязаното място", се казва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс и БТА.

Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничка на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма.

Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео с обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 г. Джихадистите заплашиха, че ще убият още един заложник - американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

"Вашингтон пост" съобщи, че операцията е била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на "практически всички служби" и имала за цел освобождаване на заложници, сред които е бил и Фоули, предаде ИТАР-ТАСС. Той е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия, предаде АП.

Няколкото десетки командоси, спуснати от самолети, не ги открили и влезли в бой с джихадисти от "Ислямска държава", преди да се изтеглят.
В престрелката били убити известен брой джихадисти, а един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен от неприятелски огън, уточняват източниците.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП.

Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството нямало друг избор.

След началото на американските удари в Ирак джихадистите са предупредили семейството на Джеймс Фоули, че той ще бъде убит, съобщи днес един от работодателите му, цитиран от Франс прес.

Филип Балбони, генерален директор на информационния сайт GlobalPost, за който Фоули работел в Либия, а после в Сирия (където бе отвлечен през 2012 г.), каза, че похитителите били във връзка със семейството и със самия Балбони в седмиците преди журналистът да бъде екзекутиран от джихадистите.

"Бяхме в контакт с похитителите и те в определен момент като че ли бяха склонни да преговарят, което би довело до освобождаването му. След това обаче те прекратиха комуникацията с нас и със семейството му", посочи Балбони по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Издирва се джихадистът, който обезглави Фоули. Убиецът беше идентифициран като лидер на група британски ислямисти, известни като "Бийтълс”, предаде БНР.

МИ5, Скотланд ярд и ФБР се опитват да установят убиеца на Фоули, който се подвизава под името Джон.
Лингвисти вече предположиха, че мъжът е от Южен Лондон и вероятно има връзка с Афганистан.


Смята се, че той един от тримата членове на банда, на която заложници са дали името на известната група заради английския акцент на членовете й.

Смята се, че около 500 британски джихадисти са в Ирак и Сирия, за да се сражават на страната на "Ислямска държава”.

Междувременно Twitter, YouTube и социални мрежи опитаха да блокират разпространението на видеото с екзекуцията на американския журналист.