Тя бе разкрита от бившия сътрудник на същото ведомство Едуард Сноудън, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това изисква законът, приет от Конгреса и подписан от президента Барак Обама в началото на юни т.г.

Документът, наречен "Закон за свободата в САЩ", отменя програмата за събиране на "метаданни" за времето, продължителността и източниците на всички телефонни обаждания в страната.

Тя не предвиждаше записване на самите разговори, но въпреки това предизвика шумни протести от страна на правозащитниците, които я окачествиха като вмешателство на спецслужбите в личния живот на американските граждани.

Новият закон, приет под натиска на обществеността, въвежда съществени ограничения върху програмата на АНС за електронно следене, макар че не я забранява напълно.

Той не разрешава на спецслужбите по свое желание да изземват от компаниите-провайдери данни за телекомуникациите на гражданите и да ги съхраняват, както и преди, в своите бази данни в продължение на 5 г.

Сега тези сведения ще се трупат в корпоративните архиви, а за достъп до тях АНС, ФБР и други ведомства ще трябва да получат разрешение от специален съд.

В изявление по този повод президентът Барак Обама приветства приемането на "Закона за свободата в САЩ" и го определи като разумен компромис.

Според него документът "гарантира неприкосновеността на личния живот и спазването на гражданските свободи, като при това предоставя на службите за сигурност важни инструменти, необходими за защитата на американците".