Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Този месец правителството на Тръмп (последвано и от Лондон) наложи забрана за внасяне на по-големи лични електронни уреди в пътническия салон на самолети, летящи към САЩ от няколко страни, предимно мюсюлмански.

Асоциацията порица тази забрана като стъпка към "граници, подложени на по-строг контрол и към протекционизъм".

Решение, трудно за разбиране

Съмнения в ефикасността на забраната изрази главният изпълнителен директор на асоциацията Александр дьо Жуниак.

В реч пред Съвета по външни отношения в Монреал той подчерта:

"Сегашните мерки не са приемливо дългосрочно решение, каквато и заплаха да се опитват да ограничат... Дори в краткосрочен план е трудно да се разбере тяхното въздействие".

Забраната беше обяснена с анонимни съобщения, че екстремистки групи искат да внесат в самолети експлозиви в електронни устройства.

По новите правила устройствата, по-големи от смартфони, трябва да бъдат оставяни в чекирания багаж на полетите за САЩ.

Великобритания последва примера на САЩ, а Канада обмисля своята политика, припомня Ройтерс. Други страни обаче критикуват новостта, или най-малкото са скептични.

"Нямат ли общ списък?"
 
От друга страна американската и британската забрани не обхващат съвпадащи летища и Дьо Жуниак зададе вчера въпроса защо двете страни нямат общ списък.

Шефът на IATA порица двете правителства за недостатъчните според него комуникация и координация при прилагането на политиката.

"Търговските изкривявания, които създават, са сериозни - заяви той. - Призоваваме правителствата да работят с индустрията, за да открият начин да запазят полетите сигурни, без да разделят пътниците от личните им електронни уреди."