Според полицията, бомбата избухнала в кошче за боклук около 9:30 часа местно време в Сийсайд парк. Пострадали при взрива няма, според местната прокуратура, съобщи International Business Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Маратонът Marine Semper Fi 5K, събиращ пари за фондация MARSOC на Корпуса за специални операции, е трябвало да започне в 9 часа, но се е забавил след проблем с регистрацията на участниците, а след взрива и отменен.

От полицията потвърдиха, че жилищните сгради в района бяха евакуирани. В разследването на взрива и моментната ситуация участваха множество държавни агенции, включително ФБР и министерството на вътрешната сигурност.

Властите са открили още две взривни устройства

Властите съобщават, че взривно устройство е детонирано в един от крайбрежните градове в щата Ню Джърси малко преди оттам да преминат хиляди хора, участващи в благотворителен маратон в полза на морски пехотинци и моряци.

Неназован източник казал пред местния канал на телевизия CBS News, че вероятно избухналото устройство е фишек М80 или нещо аналогично.

Кметът на Сийсайд Парк Тони Ваз каза, че е бил информиран от властите, че са били намерени още две подобни взривни устройства в същото кошче.

Властите отбелязват, че участниците в маратона е трябвало да минат през района по време на взрива. Но стартът бил отложен след намиране на изоставена раница.