Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос дали България трябва да подкрепи Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), ако САЩ не отмени визите за българи, предаде БГНЕС.

Европейският съюз и Съединените щати в момента водят преговори за ТТИП,  предназначено за по-нататъшното интегриране на техните икономики.

Европейската комисия е призовала САЩ да вдигнат визовите ограничения за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия.

"ТТИП беше един от основните въпроси, който беше залегнал в работата на Съвета по външна търговия. Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни-членки, с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ, каза Лукарски.

Той обясни, че на този етап преговорите не са стигнали до обсъждане за визовия режим, но официалното становище на правителството е, че в преговорите трябва да се разгледа и този въпрос.

БСП обяви неотдавна, че е категорично против предмет на преговорите между ЕС и САЩ да бъдат технологиите за проучване и добив на шистов газ, понижаване на съществуващите стандарти за ГМО, и защитата на личните данни.

Лукарски: Икономиката не замира

Не съм съгласен, че икономиката е замиращ ресор, каза още Божидар Лукарски. Според него идеята на Министерство на икономиката била да създаде правна регламентация и рамка, която да способства развитие на бизнеса и икономиката.

По думите на Лукарски отдавна не сме във времената на плановата икономика, така че основната роля на министерството е подпомагане на бизнес климата и създаване на правна рамка, за да може бизнесът сам да се развива и определя икономиката.