Комисията трябва да подготви препоръката в срок от два месеца. След това препоръката може да бъде утвърдена или отхвърлена от Съвета на ЕС и от евродепутатите.

Ако решението премине успешно всички процедури, визите за гражданите на САЩ ще бъдат върнати за срок от една година.

Според ЕК това би довело до икономически загуби за ЕС от близо 7 милиарда евро и временната загуба на 140 хиляди работни места.

Резолюцията на ЕП е предизвикана от това, че САЩ все още изискват визи за гражданите на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър.

Евродепутатите отбелязват, че държавите от ЕС нямат правото по свое решение да въведат визи за граждани на страни извън Общността. Допълва се, че преди четири години ЕС прие законодателство, което предвижда отговор като израз на съпричастност, ако външна за ЕС държава изисква визи за гражданите на поне една държава от Общността.

Отбелязва се, че този механизъм дава правото на ЕК да върне визите за всички граждани на САЩ, независимо дали пътуват до ЕС като туристи, или със служебна, включително дипломатическа цел. ЕП има предвид, че връщането на визите ще създаде трудности за двустранните отношения и за системата Шенген.

Визова реципрочност

По механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, ЕК трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца. ЕП и Съветът на ЕС могат да възразят на такъв акт.

След уведомление за липса на реципрочност от 12 април 2014 г. Комисията трябваше да е реагирала преди 12 април 2016 г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати, тя все още не е предприела никакви законови мерки, отбелязват от пресофиса на ЕП в София.

Канада също изисква визи от граждани на България и Румъния, но вече обяви, че тези изисквания ще бъдат свалени от 1 декември 2017 г.

През април 2014 г. Европейската комисия беше уведомена, че пет държави не изпълняват своите задължения спрямо ЕС по отношение на реципрочността на безвизовото пътуване: Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ.

Австралия, Бруней и Япония вече отмениха визите за всички граждани на ЕС, а Канада ще направи това през декември тази година.