Това става ясно от публикувания доклад за функционирането на Шенгенската система, в който е и проблемът с визовата реципрочност, предадоха БНР и БТА.

България и още четири държави от Европейския съюз - Полша, Румъния, Кипър и Хърватия, вече официално уведомиха комисията за нереципрочния подход за визите на САЩ, Австралия, Канада, Япония и Бруней.

В доклада е отбелязано, че ЕК вече е започнала тристранни преговори за намиране на решение и при възможност да бъде съставен график на действията, така че визите да отпаднат при първа възможност.

Никоя от засегнатите страни обаче засега не е поискала да бъде активиран новият механизъм, който допуска възможност за въвеждане на европейски визи за страните, които не дават свободен достъп на граждани на Евросъюза.

На 7 март 2011 г. Европейският парламент одобри декларация, с която призова Канада да отмени визите за граждани на Чехия, България и Румъния.

Вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира, че може да не подкрепим Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) и да настояваме визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. ЕС и САЩ в момента водят преговори за ТТИП,  предназначено за по-нататъшното интегриране на техните икономики.
През октомври 2013 г. Канада отмени изискването за визи за чешки граждани именно заради споразумението.

В началото на октомври посланичката на ЕС в Канада изрази увереност, че скоро ще бъде решен въпросът със задължителните визи за румънци и българи.

България присъства в доклада на ЕК и като една от страните, които комисията ще продължи да наблюдава заради слабости в системата за даване на убежище и информации за отблъскване на бежанци на границите.

Нашата страна и още седем държави от ЕС не подават засега достатъчно данни, за да се преценят пътищата на мигрантите.

Комисията е прекратила разследването по съмнения, че някои дейности по граничния контрол между България и Гърция не съответстват на изискванията на Шенгенския кодекс.

"Съветът на ЕС все още не може да вземе решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген, но ЕК поддържа пълната си подкрепа за включването на двете държави в зоната без гранични проверки",
се посочва в поредния доклад на ЕК за състоянието на Шенген.