"Америка е обезпокоена от промяната на политическия климат, отслабването на правовата държава, нападките срещу гражданското общество, липсата на прозрачност в Унгария", заяви в Будапеща управляващият американското посолство Андре Гудфренд по време на пресконференция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Най-високопоставеният американски дипломат в Унгария изрази безпокойството си от развоя, който търпи Унгария, седмица след като Вашингтон обяви за персона нон грата на територията си шестима унгарски представители заради подозрения за корупция.

Тогава обаче Вашингтон не спомена конкретни имена, но някои медии посочиха, че един от шестимата е шефът на унгарските данъчни власти.

Днес Гудфренд подчерта, че развоят в Унгария е разочароващ. Това мнение само затвърди и засили промяната в тона на Вашингтон спрямо Будапеща, започнала заради реч на Виктор Орбан от това лято, в която той признаваше, че за пример му служат Москва и Пекин.

През септември американският президент Барак Обама посочи Унгария като една от страните, над която тегне заплаха срещу гражданското общество.

Предшественикът му Бил Клинтън пък заяви, че Орбан няма да поиска никога да напусне властта.

В началото на октомври Виктория Нюланд, помощник държавният секретар на САЩ, отговарящ за европейските въпроси, разкритикува онези лидери, които се възползват от предимствата, произтичащи от членство в НАТО и ЕС, но сякаш забравят ценностите, на които се основават тези организации.