Това Обама е казал на среща с украинския президент Петро Порошенко, състояла се във Вашингтон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Специално внимание на срещата беше обърнато на въпроса за скорошно съставяне на ориентирана към реформите коалиция и правителство на Украйна.

Президентът Обама потвърди готовността за предоставяне на трети транш от гарантирания заем за Украйна в размер на 1 милиард долара, но след завършване на процеса по съставяне на правителство на Украйна, се казва изявление на пресслужбата на Порошенко.

Американският вицепрезидент Джо Байдън пък е казал на Порошенко по време на среща с него във Вашингтон, че САЩ придвижват напред процеса по отпускане на Украйна на 335 милиона долара помощи в областта на сигурността.

В края на април 2014 г. МВФ утвърди кредитна програма за Украйна в размер на 17,1 милиарда долара, разчетена за две години.

В началото на май миналата година Киев получи първи транш в размер на 3,2 милиарда долара, а през август - втори транш в размер на 1,7 милиарда долара.

Третият транш се очакваше за декември миналата година, но Украйна така и не го получи.