"Понякога се създава впечатлението, че нашите колеги и приятели постоянно се борят с резултатите от собствената си политика. Хвърлят сили за отстраняване на опасностите, които сами създават, и плащат все по-висока цена за това", каза руският президент, цитиран от ТАСС и БТА.

Той разкритикува "едностранния диктат" на САЩ в световните дела и заяви, че "така наречените" победители от Студената война искат нов световен ред, който да устройва единствено тях, допълва Ройтерс.

В силно критична към САЩ реч Путин каза пред участниците в неофициалния политически дискусионен клуб, че системата на регионалната и глобалната сигурност е отслабена.

Президентът заяви, че Русия е силна държава повече от две десетилетия след края на Студената война и че Москва няма да се моли на САЩ и ЕК заради санкциите, които наложиха на Русия.

В същото време американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предупреди, че експанзионизмът на Русия създава екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

Междувременно бившият министър-председател на Полша Доналд Туск отрече руският президент Владимир Путин да е предлагал Русия и Полша да си поделят Украйна.