Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Според сенаторите администрацията на американския президент Барак Обама не само трябва да настоява за по-строги санкции спрямо Русия, но и да изпрати оръжие в Украйна, за да й помогне да се отбранява.

Сенатор Робърт Менендес, председател на комисията по външни работи в американския Сенат, смята, че Вашингтон трябва да изпрати оръжие в Украйна, така че да има последствия за руския президент Владимир Путин при по-нататъшна агресия.

Менендес говори от Киев пред телевизия Си Ен Ен. "Вече не става дума за някакви бунтовници сепаратисти, това е директна инвазия от Русия. И ние трябва да я признаем като такава", каза той.

Сенатор Джон Маккейн заяви, че ако не бъде потърсена сметка на Русия в Украйна, тя може да започне да застрашава и други страни в Източна Европа, като например Молдова и балтийските страни. Маккейн отхвърли предположението, че доставянето на оръжие на Украйна би могло да влоши нещата.

"За Бога, не може ли да помогнем на тези хора да се защитават? Това не е навлизане, това е инвазия", заяви Маккейн пред телевизия Си Би Ес. "Дайте им оръжията, които са им нужни, дайте им необходимите средства, дайте им възможност да се бият", настоя той.

Вчера руският президент Владимир Путин прикани Западните страни, които поддържат военната операция на Киев в Украйна, да си спомнят за европейските ценности. Той призова за спиране на боевете заради нужна подготовка за зимата.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Сергей Лавров срещу Джон Маккейн