Това обявиха днес от американската армия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американските военни, служещи в 173-а въздушнодесантна бригада, кацнаха на летището в Лвов. Те ще обучават близо 900 войници от Националната гвардия, подчинена на министерството на вътрешните работи.

Националната гвардия е съставена от доброволци от милициите за самоотбрана на Майдана - проевропейско движение, организирало протести в центъра на Киев и удавено в кръв през февруари 2014 г., отбелязва агенцията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти в Москва, че пристигането на американски военни инструктори в Украйна ще дестабилизира обстановката в източната част на страната, където сепаратистите воюват с правителствените сили, съобщи Ройтерс.

Вчера Русия обяви, че страните в ЕС, в които са разположени противоракетни системи на НАТО, ще бъдат смятани за приоритетни цели за Москва. Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов каза, че системите за противоракетна отбрана (ПРО), разположени в Полша и Румъния, са заплаха за Русия и тя е готова да отговори на тази заплаха.

Наскоро американският ескандрен миноносец "Джейсън Дънам" се е включи във военни учения в рамките на операция "Атлантическа решителност" в България и Румъния.