Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

По-рано САЩ обявиха, че ще разширят санкциите срещу Русия, ако напрежението в Украйна не бъде намалено.
САЩ увеличават военното си присъствие в близост до западните граници на Русия - в Полша, Балтийските страни и Черно море.

"Ако бъдем нападнати, със сигурност ще отвърнем. Ако нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат директно атакувани, както например бяха в Южна Осетия, не виждам друг начин, освен да отвърнем, в съответствие с международното право",
каза Лавров в интервю за руската англоезична телевизия "Раша тудей", предаде Ройтерс.

По думите му Москва счита, че САЩ ръководят нещата в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Той обяви, че по време на посещението на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в Киев е обявено възобновяването на контратерористичната операция.
Според него показателно било, че киевските власти обявили това точно тогава.

Решението за началото на операцията в Киев беше взето след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън.

"Затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу", заяви Лавров.

Той констатира, че нищо от договорките на срещата в Женева не е изпълнено от властите в Киев.
Снощи Лавров е разговарял с държавния секретар на САЩ Джон Кери за спешни действия на киевски власти за "добросъвестното изпълнение на договореностите от Женева".

Лавров коментира, че разработили проектозакон за амнистия, но този документ не засяга политическите затворници.

"Има много данни за ролята на ЦРУ, за присъствието на управлението в страната, включително в структурата на Службата за национална сигурност и отбрана на Украйна. Има много слухове за участие на американското посолство в събитията на "майдана", за връзки с въоръжени активисти. При това нито едно от тези неща не беше опровергано", добави Лавров.

По думите му, всеки път, получавайки обаждания от държавния секретар на САЩ с думите "вие трябва, вие трябва...", разбирали колко далеч са САЩ от Украйна, до каква степен се вълнуват, че хората, които подкрепят, реално не давали на народа очевидни права.

В интервюто си за "Раша тудей" Лавров обясни, че Русия се надява, че САЩ няма да мислят само за собствените си геополитически интереси в Украйна. По думите на руския министър Украйна е само една от проявите на нежеланието на Америка да отстъпва в геополитическата битка.

Русия започна военноморско учение в Каспийско море. В 10-дневните занятия ще вземат участие десет кораба и общо 400 военнослужещи, съобщи руското Министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Представители на НАТО заявиха, че ученията в руския Западен военен окръг са довели до струпването на 40 хиляди руски войници близо до източните граници на Украйна.

Русия настоява Киев да оттегли военните подразделения от Югоизточна Украйна, предаде РИА Новости.