САЩ бомбардираха привърженици на Асад

stat
06:24  |  19 май 2017 / Редактор Николай Големанов / обновено преди 4 минути

Самолети от американските ВВС нанесоха удар по проправителствена милиция в Сирия, предадоха Ройтерс, Франс прес и БТА. Новината после потвърди и Пентагонът.
Мотивът е, че тази милиция заплашвала подкрепяни от Вашингтон бунтовници против режима, поясниха американски "представители в областта на отбраната".

Ненаименуван официален източник е пояснил, че ударът бил нанесен близо до град Ат Танф, Южна Сирия.

Преди него американски военен самолет стрелял предупредително. Обаче колоната на силите на режима в Дамаск продължила да се приближава към лагера на подкрепяните от Вашингтон бунтовници близо до сирийско-йорданската граница.

После в самото въздушно нападение били унищожени един танк и един булдозер.

Боец от бунтовническата група разказа пред Ройтерс, че тя влязла в сражение с противника - сирийска и иранска милиция - който напредвал към база, използвана от САЩ и подкрепяните от тях сили, и достигнал на около 27 км от нея.

"Уведомихме коалицията, че сме нападнати от сирийската армия и иранците на това място и коалицията дойде и унищожи напредващата колона", каза Музалем Салум от групата "Магауир ат Туира".

Американски представител заяви, че бомбардираната колона била съставена от шиитски милиции.

Ударът вчера е първият по проправителствени сили след атаката през април с американски крилати ракети по сирийска ВВС база.

Джеймс Матис: САЩ не се намесват в гражданската война, но ще бранят своите военни

Съединените щати не се опитват да засилват военната си роля в сирийския конфликт, но ще защитават своите военни, ако те са заплашени.

Това заяви вчера министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, след като американски самолети нанесоха удари по проправителствени сили в Сирия. Думите му цитира Франс прес.

"Ние няма да засилим ролята си в сирийската гражданска война, но ще защитаваме нашите войски, ако срещу нас бъдат предприети агресивни действия", каза Матис преди да разговаря в Пентагона с шведския министър на отбраната Петер Хултквист.

Край град Ат Танф, където бе нанесен ударът вчера е разположен лагер, използван от американските и британските спецчасти за обучаване на сирийски бунтовници, които се бият против "Ислямска държава".


Последно в По света


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?