САЩ бомбардираха привърженици на Асад

stat
06:24  |  19 май 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
Разрушения в района на Дамаск в продължаващата вече шеста година гражданска война в Сирия Разрушения в района на Дамаск в продължаващата вече шеста година гражданска война в Сирия
Сн.: БТА

Самолети от американските ВВС нанесоха удар по проправителствена милиция в Сирия, предадоха Ройтерс, Франс прес и БТА. Новината после потвърди и Пентагонът.
Мотивът е, че тази милиция заплашвала подкрепяни от Вашингтон бунтовници против режима, поясниха американски "представители в областта на отбраната".

Ненаименуван официален източник е пояснил, че ударът бил нанесен близо до град Ат Танф, Южна Сирия.

Преди него американски военен самолет стрелял предупредително. Обаче колоната на силите на режима в Дамаск продължила да се приближава към лагера на подкрепяните от Вашингтон бунтовници близо до сирийско-йорданската граница.

После в самото въздушно нападение били унищожени един танк и един булдозер.

Боец от бунтовническата група разказа пред Ройтерс, че тя влязла в сражение с противника - сирийска и иранска милиция - който напредвал към база, използвана от САЩ и подкрепяните от тях сили, и достигнал на около 27 км от нея.

"Уведомихме коалицията, че сме нападнати от сирийската армия и иранците на това място и коалицията дойде и унищожи напредващата колона", каза Музалем Салум от групата "Магауир ат Туира".

Американски представител заяви, че бомбардираната колона била съставена от шиитски милиции.

Ударът вчера е първият по проправителствени сили след атаката през април с американски крилати ракети по сирийска ВВС база.

Джеймс Матис: САЩ не се намесват в гражданската война, но ще бранят своите военни

Съединените щати не се опитват да засилват военната си роля в сирийския конфликт, но ще защитават своите военни, ако те са заплашени.

Това заяви вчера министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, след като американски самолети нанесоха удари по проправителствени сили в Сирия. Думите му цитира Франс прес.

"Ние няма да засилим ролята си в сирийската гражданска война, но ще защитаваме нашите войски, ако срещу нас бъдат предприети агресивни действия", каза Матис преди да разговаря в Пентагона с шведския министър на отбраната Петер Хултквист.

Край град Ат Танф, където бе нанесен ударът вчера е разположен лагер, използван от американските и британските спецчасти за обучаване на сирийски бунтовници, които се бият против "Ислямска държава".
Последно в По света


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.