ова заяви днес на Мюнхенската конференция по сигурността турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС. "По въпроса за Сирия ние не трябва да имаме разминавания с партньорите. Имаме определени уговорки със САЩ, за които говорихме с Тилърсън по време на посещението му. Ние смятаме, че този път САЩ трябва да удържат дадените обещания", каза Чавушоглу.

Турският министър отново определи като недопустимо решението на американците да се борят срещу "Ислямска държава" в Сирия съвместно с кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/, смятани от Анкара за клон на Кюрдската работническа партия.

"Защо САЩ подкрепят СЗН? Ние видяхме как в Ракка бе сключено споразумение между тях. Сега СЗН заедно с "Ислямска държава" се противопоставят на Турция. Ето с такива хора сътрудничат нашите съюзници", подчерта Чавушоглу.

На 12 февруари турският външен министър заяви, че отношенията между Анкара и Вашингтон могат "или да се възстановят, или окончателно да се развалят".

По време на официалното си посещение в Турция на 15 и 16 февруари Тилърсън се срещна с Чавушоглу и с президента Реджеп Тайип Ердоган, след което бе обявено, че Анкара и Вашингтон са се договорили за нормализация на двустранните отношения и смятат да продължат заедно борбата срещу редица терористични групировки в Сирия, включително срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия.