САЩ обещаха повече да не предоставят оръжия на сирийските Сили за защита на народа, смятани за близки до терористичната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), заяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Ибрахим Калън, съобщават турските медии, цитирани от БТА.

В телефонен разговор със съветника на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Макмастър, Калън обсъдил операцията на турската армия "Маслинова клонка" срещу град Африн в Северна Сирия.

Говорителят подчертал, че целта на операцията е изкореняването на терористичните групировки, заплашващи националната сигурност на Турция, и оказване на помощ на народа на Африн.

Дамата са обсъдили процеса на прехода в Сирия. Договорено е било Турция и САЩ като съюзници в НАТО да координират и активизират действията си от гледна точка на взаимния интерес и уважение на всички нива, се подчертава в информациите на турските медии.

Преди време президентът Ердоган обвини правителството на Тръмп, че снабдява с оръжие сирийските кюрди, смятани за заплаха на националната сигурност на Турция.

В същото време турският генерален щаб съобщи, че от началото на операция "Маслинова клонка" на 18 януари в Северна Сирия са били обезвредени 329 бойци на терористичните групировки.

Вселенският патриарх подкрепи операция ”Маслинова клонка”