Ердоган визира очевидно плановете на Вашингтон за съюзяване със сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз, която Анкара разглежда като терористична организация, предаде в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

На среща в Анкара, продължила повече от два часа, Ердоган е подчертал необходимостта от активизиране на борбата срещу тероризма в Сирия, но е изтъкнал, че тази борба трябва да се води в сътрудничество с легитимните сили, са посочили източници от президентството.

Ердоган и Тилърсън са заявили отново решимостта си за борба срещу тероризма и за засилване на съвместните усилия за стабилност и мир в региона.

По време на срещата турският президент е поставил въпроса за искането на Анкара за екстрадиране на живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти за организиране на опита за преврат на 15 юли.

За кюрдите и кюрдите

Американското правителство приема, че няма разлика между сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Кюрдската работническа партия /ПКК/, която от три десетилетия води въоръжена борба срещу турската държава. Това каза на съвместна пресконференция с Рекс Тилърсън в Анкара външен министър Мевлют Чавушоглу.

Турция е обезпокоена от американската подкрепа за Силите за защита на народа в борбата срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия.

Турция и САЩ са обсъдили зони за стабилизация в Сирия
 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че разговорите му по време на посещението му в натовската им съюзничка Турция са били фокусирани върху създаването на зони за стабилизация в Сирия и че са били разгледани редица опции как да бъдат осигурени подобни зони.

Тилърсън заяви на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция е ключов партньор в борбата срещу "Ислямска държава". Той каза също, че двете страни споделят общата цел за намаляване на потенциала на Иран да дестабилизира в региона.

Освен това Тилърсън заяви, че сирийския народ ще реши какво да бъде бъдещето на президента на Сирия Башар ал-Асад.

„Смятам, че в дългосрочен план съдбата на президента Асад ще бъде решена от сирийския народ“, коментира Тилърсън по време на съвместната пресконференция.

Още за Гюлен и турският банкер

Чавушоглу каза на Тилърсън, че Вашингтон трябва да предприеме административни стъпки, включително временно задържане на Гюлен.

Турският външен министър определи като "политически" ареста в Ню Йорк на ръководен представител на турската банка Халкбанк, обвинен в участие в дългогодишна схема за нарушаване на санкциите срещу Иран.

Банкерът е обвинен, че е действал заедно с Реза Зараб, турско-ирански търговец на злато, който вече е съден в САЩ.

Чавушоглу каза, че американският прокурор, завел делото срещу Зараб, има близки връзки с поддръжници на Фетхуллах Гюлен.