Обвинителният акт включва и 20 точки за опит за убийство.

Това съобщи нюйоркската полиция, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Срещу 26-годишния Ричард Рохас от Бронкс има и обвинения от пет точки за убийство, извършено с пътно превозно средство при утежняващи вината обстоятелства.

Рохас бе арестуван вчера, след като нахлу с колата си на "Таймс скуеър" и удари близо 25 души, преди да спре в стоманени заграждения, поставени като предохранителна мярка. Той уби 18-годишна туристка от Мичиган. 13-годишната й сестра бе сред 22 ранени, четирима от които тежко. Рохас ще бъде изправен на съд днес. Не е ясно дали има адвокат.

Според официални източници той е служил в американските военноморски сили, но е бил освободен поради проблеми с дисциплината. При ареста той казал пред полицията, че чува гласове и очаква да умре, казаха двама пожелали анонимност представители на правоприлагащите органи.

След случилото се на "Таймс скуеър" той излязъл от автомобила, тичайки, крещейки и подскачайки, преди да бъде спрян от полицаи и минувачи.

"Започна да крещи - нищо конкретно, просто крещеше. Същевременно махаше с ръце", каза Кен Брадикс, служител от охраната на близък ресторант, който участвал в спирането на Рохас.

Първоначалната му проба за алкохол е отрицателна, но се очакват резултати и от тестове за употреба на наркотици, казаха представителите на правоприлагащите органи.

Касапницата се разигра в част от града, която отдавна се смята за възможна цел за терористи поради големите струпвания на хора - безпокойство, което възникна след атентатите от 11 септември и се засили след последните атаки в Англия, Франция и Германия, при които автомобили се врязваха в големи струпвания на пешеходци, отбелязва Асошиейтед прес.

Подбудите на Рохас не са ясни, но кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че няма никакви признаци случилото се да е терористичен акт.

Портретът на Рохас, който очертаха съседите му и властите, е на човек с проблеми. Преди седмица бил арестуван и обвинен за заплашване с нож на нотариус, когото обвинил, че му е откраднал самоличността. Признал се за виновен за упражняване на тормоз.

При предишни задържания той е казвал пред властите, че е тормозен и следен, заяви представител на правоприлагащите органи. Бил е арестуван и обвиняван за шофиране след употреба на упойващи вещества през 2008 и през 2015 г., каза полицейски комисар Джеймс О'Нийл. Шофьорската му книжка била отнета за 90 дни.

Неговият приятел от Бронкс Харисън Рамос каза, че Рохас не бил същият, след като през 2014 г. се върнал от флота.

"Минаваше през наистина труден период", заяви той.

Рохас постъпил във военноморските сили през 2011 г. като стажант-електротехник по пожарната безопасност. През 2012 г. служи на ескадрения миноносец "Карни". Според архивите на флота през 2013 г. е бил във военноморски арест в Чарлстън, Южна Каролина.

Не се посочва защо. Рохас прекарал последните си месеци във военноморските сили в авиобазата в Джаксънвил, Флорида, преди да бъде освободен през 2014 г. от специален военен трибунал, заяви официален източник от флота. Засега не са известни подробности.

Вчерашното нападение започнало по обед. Горещото и ясно време през деня било привлякло много хора по улиците.

"Хората просто замръзнаха на място", каза Бруно Карвальо, студент в Олбани. "Не мисля, че дори са имали време да крещят."

Полицията идентифицира загиналата жена - Алиса Елсман от Портидж, Мичиган. Миналата година тя е завършила гимназия в родния си град.

"Ако не я познавате, бихте си казали, че е необщителна и срамежлива", каза директорът на училището й Ерик Албъртъс. "Но ако поговорите с нея поне за минутка, разбирате, че е общителна. Беше умна. Беше забавна."

Жилищният блок, в който живее Рохас, беше отцепен от полиция.