Русия "не успя да спази поетите ангажименти", особено хуманитарните, и не успя да гарантира, че сирийският режим ще прекрати бомбардировките, както беше договорено на 9 септември, се казва в изявление на държавния департамент на САЩ, цитирано от АФП.

"Точно обратното, Русия и сирийският режим избраха да търсят военно решение" се добавя в изявлението.

Днес Пентагонът уточни, че контактите между двете страни за избягване на инциденти между техните самолети ще продължат.

Като част от прекратяването на контактите САЩ ще изтеглят военните, изпратени за да участват в създаването на съвместен руско-американски център.

Ако примирието се беше запазило, центърът щеше да координира военни операции и разузнавателна информация, припомня Асошиейтед прес. Целта на центъра щеше да бъде съвместна борба с джихадистките групи.

"Това е решение, което не беше лесно да се вземе", заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джон Кърби. Той припомни, че САЩ и Русия водиха активни преговори в опит да сложат край на гражданската война.

Търпението на Белият дом към Русия по отношение на сирийския конфликт се изчерпа, заяви днес говорителят на президента Барак Обама Джош Ърнест, цитиран от АФП. "Търпението на всички към Русия се изчерпа", добави той.

"Вече няма нищо, за което САЩ и Русия могат да говорят" по отношения на Сирия, подчерта говорителят, който определи ситуацията като трагична.

САЩ и Русия се обвиняват взаимно, че са отговорни за провала на примирието. Преди 11 дни бяха подновени ударите на сирийската и руската авиация срещу контролираните от бунтовниците квартали на Алепо, добавя АФП.

Русия изрази дълбоко съжаление по повод вчерашното решение на Съединените щати да прекратят сътрудничеството си нея за възстановяване на мира в Сирия, предаде ТАСС.

"Много съжаляваме за взетото във Вашингтон решение", се казва в изявление на руското министерство на външните работи. Русия призовава Съединените щати да преценят още веднъж ситуацията във връзка с двустранното сътрудничество в Сирия, "в противен случай вината за нови терористични атаки ще падне върху тях".

"У нас се засилва впечатлението, че в стремежа си да постигнат жадуваната смяна на властта в Дамаск (САЩ) са готови да "сключат сделка с дявола" - да се съюзят с отявлени терористи", подчертава руското външно министерство.

Съединените щати никога не са оказвали реален натиск върху Джебхат Фатах аш Шам, отбелязва министерството: "САЩ не бързат да отделят т. нар. умерени бунтовници от тази джихадистката групировка."

Джебхат Фатах аш Шам доскоро бе клонът на Ал Каида в Сирия, преди да обяви, че скъсва с терористичната мрежа и да се преименува на Джебхат ан Нусра.

По-рано говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини Съединените щати, че не са изпълнили своите задължения по ключови споразумения с Русия за Сирия, и сега се опитват да прехвърлят вината върху нея.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини е обсъдила по телефона с руския външен министър Сергей Лавров необходимостта от спешно решение на хуманитарната трагедия в Алепо, предаде ТАСС.

Двамата са разговаряли и за хуманитарната инициатива на ЕС за Сирия. Дълбоко разочарование от прекратяването на американско-руските контакти изрази специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Но той даде да се разбере, че е все така решен да работи за намиране на политическо решение на конфликта.

"ООН никога няма да остави сирийския народ на една съдба на безкрайно насилие", увери Де Мистура в разпространено съобщение. Той обеща, че световната организация ще продължи да оказва енергично натиск за политическо решение на конфликта.

КРЪСТОСАН ОГЪН: От какво зависи руско-американското взаимодействие в Сирия