Това заяви в интервю за Дир.бг експертът по сигурността Славчо Велков. 

- Очакваше ли се терористичната атака в САЩ, не беше ли някак си страната опазена от подобни актове след сриването на двете кули?


- Това не е първата терористична атака след 11 септември 2001 г. в САЩ. Страната никога не е била застрахована от подобни атаки, предвид на политиката, която води. Нека да напомня също, че преди четири години двамата братя Църнаеви също „вълци – единаци“, извършиха терористичен акт на маратона в Бостън с взривни устройства в тенджери под налягане.

Това, че светът не знае за предотвратени терористични актове и такива, които се работи по тях, е съвсем отделен въпрос. САЩ точно като всяка друга държава са застрашени от тероризъм.

Друг е въпросът, че този акт по отзвук и значение се оценява като най-тежкият след този срещу Кулите – близнаци и Пентагона преди 16 години и то не заради друго, а защото вече сме във времето на "Ислямска държава" (ИД), която почти 100% в случаите поема отговорността, тъй като извлича дивидент от подобни актове. Освен това, той е извършен по метод, който може да се каже, че е привнесен от Европа. А именно като средство за поразяване е използван автомобил. Основното обвинение срещу Сайфуло Саипов е не за тероризъм, а за това, че е наел автомобил, с който е убил хора. За това той може да получи смъртна присъда. Друго обвинение е, че подпомага материално ИД.

Този терористичен акт носи почерка на съвременния градски тероризъм, който бих казал, че се практикува усилено на територията на Европа през последните години. Ще посоча само няколко драстични случаи – Берлин, Ница, Лондон, Париж и т.н. Другата особеност е, че атентатът е извършен от човек, който е пристигнал законно в САЩ и е стигнал до тази радикална идея в хода на пребиваването си в страната. Той живее в Америка от седем години, при това със „зелена карта“.

Вероятно това, което се случи, ще предизвика преразглеждане на статута на документа „зелена карта“. Не бива да забравяме, че извършителят е от Узбекистан, която е една от древните страни на исляма. Там, включително и радикалните форми на исляма, имат прием, за разлика от някои други бивши съветски републики. Забележете самото име на извършителя, всъщност означава Сейф ал Аллах, т.е. Божий меч или Мечът на Аллах (на арабски). Това не е много срещано име в арабския и Азиатския свят, но то носи белега на наследственост, т.е. някъде в семейството е дремела радикалната идея.

По отношение на идеологията, той е бил готов на всичко това, което направи. Друг е въпросът дали е стигнал сам до това решение или някой му е помагал, но по-скоро е самомотивирал се.

- Не възникват ли подозрения, че преди да се случи този терористичен акт, твърде много Тръмп говори за ограничаване на достъпа до страната. Вече се прокрадват и  версии, че това е отклоняване на внимание, заради евентуалната руска връзка при избора му за президент на САЩ. Подозирате ли подобни намерения?

- Аз нищо не подозирам, а анализирам това, което се случва. Да актът се случи, когато тече подобно разследване /бел. ред. за руската връзка/ , но отношението на политиката на приемане на мигранти, включително и към документа „зелена карта“ на сегашния президент Тръмп не е от вчера. То започна да се проявява веднага след като той встъпи в длъжност. Това, че времето съвпада с този терористичен акт не бих го отнесъл към тази ситуация. Още повече, че Узбекистан не може да бъде отнасяна в това отношение към Русия и казуса намеса на Русия в президентските избори в САЩ.

Тук говорим за обикновена дейност, при която ефектът е търсен със съвпадение на събиране на много хора на определено място. Не случайно самият извършител пред съда каза, че го е направил на Хелоуин, защото е разчитал да има доста повече хора.

Много са тези радикални ислямисти, които тепърва ще се проявяват и в Европа, и в САЩ. Даже бих казал, че колкото повече губи ИД на терен в Близкия Изток, толкова повече ще се проявяват нестандартните форми на тероризъм, какъвто без съмнение е този на „вълците – единаци“ и то на територията най-вече на Европа. Но виждаме вече и на територията на САЩ. У нас не бива да има изобщо съмнение, че ако този Сайфуло беше в Европа, щеше да направи същото. Действията са му насочени не само срещу политиката на САЩ, а към припознатия от него враг на исляма, както той смята. Самият той казва, че е мотивиран от филми на ИД.

- Не трябва ли все пак Европа и САЩ да се обединят в борбата срещу тероризма?

- Това е болна тема. Европа, поне засега няма единна стратегия по сигурността в самата Европа, а вие ме питате дали не трябва да има такава обща и със САЩ. На този етап това е практически невъзможно. Още повече, че САЩ имат собствена политика по противодействие на тероризма и тя често пъти се различава от тази на европейските страни.

В нея доминира поне засега прилагането на сила, което срещу нетрадиционна заплаха, е малко ефективно. А, че трябва да има единна политика, това е вън от съмнение. Аз дори бих казал, че САЩ със своята претенция на Велика сила, с огромното самочувствие в сектора „Сигурност“, трудно би се съгласила да споделя някаква обща политика за противодействие. Още повече, че в този сектор има неписани правила – всеки да си пази тайните.

Тепърва предстоят общи политики и стратегия и едва ли ще се случат, може би в следващите 30-50 години, ако разбира се, заплахата и предизвикателството за сигурността са същите. Като, че ли САЩ поне на пръв поглед, пренебрегват донякъде заплахите от вътрешен тероризъм, а това което се случва им показва, че те са също толкова важни и страшни, сравнени с тези в горещите точки.

По някакъв начин не бе отдадено необходимото значение на заплахите, които формират бежанските вълни за целия свят и не само и единствено за Европа. Защото ето извършителят също е мигрант. Може би има успокоението, че океана трудно се прекосява с гумена лодка, но това е измамно.