Това заяви пред БГНЕС началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Вчера Франс прес разпространи информация, като цитира главнокомандващия сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, че американската армия обмисля да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни членки на НАТО, сред които и България.
От Министерството на отбраната отговориха, че подобно искане към момента не е постъпвало.

"Няма никакво основание за създаването на паника за разполагане както на американска, така и на някакви други сили и средства на наша територия", поясни още Румен Николов.

По думите му не отговаря на истината информацията, че в България ще бъдат разположени част от 150 танка на американската армия.

Николов добавя, че няма обсъждания на този въпрос в рамките на НАТО, нито във военната, нито във военнополитическата област.

"Това е просто изявление на американски генерал, което не може да се приеме като официално изявление свързано с нашата бъдеща политика. В момента допусканията за такова искане не отговарят на това, което може да бъде. След като се обсъди въпросът, тогава може да стане ясно", посочи началникът на отбраната.

От Министерството на отбраната (МО) уточниха обаче, че вероятно вицеадмиралът не е цитиран правилно и той не е казвал подобно нещо, съобщи OffNews.
От министерството добавят, че след като от САЩ няма официално запитване, няма как отговорът ни да е "да" или "не", още повече, че подобна процедура се задвижва по определени механизми и за това решение се взима от Министерски съвет.

След уточнението на МО, агенция БГНЕС разпространи по-късно аудиозапис с думите на Румен Николов.