Това се казва в доклад най-голямата американската правозащитна асоциация - Американският съюз за граждански свободи (ACLU), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Извършеното от Съюза и от правозащитната организация "Хюман райтс уоч" изследване се опира на 92 разговора с журналисти, адвокати, бивши и настоящи правителствени служители.

Изводът му е, че създадените от Вашингтон програми за следене, с цел осуетяване на атентати, са подкопали свободата на медиите, правото на обществото да бъде информирано и правото на юридическа помощ.

"Работата на журналистите и адвокатите е в сърцето на демокрацията ни. Когато работата им е засегната, засегнати сме и ние", заяви авторът на доклада Алекс Синха.

Сред интервюираните има 46 журналисти от различни медии, включително няколко носители на наградата "Пулицър".

Те посочват, че разкритията на Едуард Сноудън за мащабите на електронното следене на Агенцията за национална сигурност (АНС) са накарали обичайните източници на журналистите сериозно да се замислят дали да говорят с медиите.

Дори по теми, които не са поверителни, за да не изгубят достъпа си до поверителни сведения или да не бъдат съдебно преследвани за изтичане на информация.

Все повече журналисти използват усъвършенствани техники за кодиране на комуникациите си. Някои вече говорят само по предплатени телефони или направо избягват интернет.

"Вече има осем съдебни дела срещу журналистически източници (при управлението на Барак Обама) спрямо три досега. Това не остана незабелязано от нас и от източниците ни", обясни репортерът от в. "Ню Йорк таймс" Чарли Савидж, носител на "Пулицър".

Група от 42 адвокати по наказателно и гражданско право и военни юристи също описват една все по-вредна за поверителните контакти обстановка. Някои адвокати казват, че използват техники като журналистите, за да не ги следят в интернет.