Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща на "Дондуков" 2 със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на работно посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е отбелязал, че в условията на множество кризи в съседните на страната ни региони, България остава предвидим и надежден съюзник и е ключов фактор на стабилността в Югоизточна Европа.

"Българските институции ще продължат да работят за реализацията на 9-те проекта за модернизация на Въоръжените сили. С най-висок приоритет е проектът по придобиването на нов тип боен самолет", е отбелязал президентът, който е призовал за активна подкрепа от партньорите от НАТО в този процес.

"На заседание на КСНС беше взето решение за постепенно увеличаване на бюджета за отбрана до достигане на 2 на сто от БВП през 2024 г. и България е решена да изпълни този ангажимент", е уверил още Росен Плевнелиев.

Променената среда на сигурност налага повишаване на отбранителните способности на българските въоръжени сили, е посочил президентът и е оценил високо приноса на САЩ за гарантиране на европейската сигурност.

Държавният глава е приветствал решението на американското правителство да увеличи финансирането на различни проекти в сферата на отбраната до 3,4 млрд. щ.д. за 2017 г., в рамките на инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа.

Росен Плевнелиев е призовал на всички държави членки от Източния фланг на НАТО да бъде гарантирана еднаква сигурност.

Антъни Блинкен е изразил решимостта на САЩ да защитават сигурността на всички свои съюзници в Европа и е посочил, че това ще бъде потвърдено и на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава.

Било е откроено значението на ситуацията на сигурност в региона на Черно море.

Според Росен Плевнелиев ефективното използване на българо-американските съвместни съоръжения и военните летища, които отговарят на стандартите на НАТО, са важен компонент от общите усилия на Алианса в региона.

Работните групи между България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона, борбата с тероризма и образованието задълбочават стратегическия диалог между двете държави и вече постигат конкретни резултати, е била общата позиция на президента Плевнелиев и на заместник-държавния секретар Блинкен.

Антъни Блинкен е оценил високо силната ангажираност на българското общество и политическата воля на правителството да доведат до успешен край реформата в съдебната система.

Обща е била оценката, че подписването на Окончателното инвестиционно решение за изграждане на газовия интерконектор България - Гърция е принос за постигането на реална диверсификация в доставките на природен газ не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа. Чрез този интерконектор страната ни ще получи възможност за доставки на природен газ от региона на Каспийско море чрез Южния газов коридор.

Израз на сериозния ангажимент на българската държава към междусистемната връзка с Гърция е увеличената държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, заложена в бюджета за 2016 г.

Страната ни е заинтересована и от участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис, чрез който може да се доставя природен газ за вертикалния коридор "Юг-Север".