На церемония в Кабул новоназначеният съветник по националната сигурност Мохамад Ханиф Атмар подписа документа заедно с посланика на САЩ в Кабул Джеймс Кънингам, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани Ахмадзай каза на церемонията по подписването, че това споразумение е знак за фундаментална промяна в отношенията на страната със света.
По думите на президента, който встъпи в длъжност вчера, споразумението цели "единствено сигурността и стабилността на Афганистан".

Договорът определя статута на ограничен контингент американски военни, които ще останат в Афганистан след официалното изтегляне на всички чуждестранни войски от страната до края на тази година.

В края на май т.г. президентът на САЩ Барак Обама обяви решението си да започне окончателното изтегляне на американските войници от Афганистан. Сега там пребивават 30 000 американски войници, като се очаква до края на годината те да станат 9800, после до края на 2015 г. броят им да бъде съкратен наполовина, а през 2016 г. да се изтеглят всички войници и офицери от САЩ.

На същата церемония бе подписано аналогично споразумение между Афганистан и НАТО. То задава законова рамка за присъствието на войниците от международната коалиция и им гарантира правен имунитет в случай на нарушение на афганистанските закони.

Бойната мисия на НАТО в Афганистан приключва в края на декември т.г., след което започва новата мисия - "Решителна подкрепа" (Resolute Support), която ще се занимава главно с обучение на правителствени войници и оказване на подкрепа в боевете с талибаните.

НАТО поздрави Афганистан за подписаното споразумение.
Оставаме в готовност да подкрепим финансирането на афганистанските служби по сигурността и през 2017 г., за да помогнем на страната да укрепи допълнително своите институции и да развием още политическото и практическото си сътрудничество, подчертава Алиансът.

Заедно с 9800-те американци, войниците от Германия, Италия и другите натовски държава ще формират контингент от около 12 500 души.