Силният снеговалеж доведе до затваряне на пътища и спиране на работата на обществени служби. Особено тежко пострадаха жителите на Бъфало. На места снежната покривка там достигна 2 метра. Около 150 автомобила бяха блокирани от снега.

Заради лошото време Националната футболна лига отмени планирания за неделя мач между "Бъфало билс" и "Ню Йорк джетс", тъй като стадионът, на който трябваше да се играе срещата, е затрупан от 220 000 тона сняг, а синоптиците прогнозират снеговалежът да продължи в близките един-два дни.

Метеоролозите в САЩ прогнозират още около метър сняг в североизточните части на страната. На места в северната част на щата Ню Йорк натрупа над 2 метра сняг.
 
Една от най-силните снежни бури в историята на САЩ отне живота до вчера на седем души в щата Ню Йорк, предадоха БТА и БНР. За жертви на лошото време беше съобщено и в Ню Хемпшир и Мичигън.

В няколко от случаите причина за смъртта е сърдечен пристъп при шофьори, на които не е била оказана навременна помощ поради транспортния срив и невъзможността "Бърза помощ" да пристигне навреме.

Във всичките 50 американски щата, включително Флорида и Хавай, бяха регистрирани температури под нулата. Обилните снеговалежи, продължаващи в редица щати, причиниха закриването на над 200 км от основната магистрала в щата Ню Йорк.

В 10 окръга на щата положението толкова се усложни, че губернаторът Андрю Куомо обяви в тях извънредно положение. За разчистване на шосетата бяха привлечени не само пътните служби, но и резервисти от Националната гвардия на САЩ.

Андрю Куомо нарече снеговалежа "исторически" и призова хората да не излизат от домовете си.

"Имаме нужда от сътрудничеството на жителите и гражданите, които бяха страхотни. Но когато кажем да си стоите у дома, наистина да си останете. Излизането по пътищата е опасно, ненужно. Доникъде няма да стигнете, само ще заседнете и ще усложните още повече ситуацията", каза той.

Ситуацията не е безпрецедентна, но е малко необичайна, коментират експерти.

Студеният въздух се премества над сравнително топлата област на Големите езера, което увеличава температурния контраст между въздуха и водата и води до обилни и продължителни снеговалежи.